Η έρευνα έγινε σε 750 εφήβους (μέση ηλικία τα 14 χρόνια) το ένα τέταρτο των οποίων είπαν ότι χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram επί περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Το ένα πέμπτο είπαν ότι τα χρησιμοποιούν σπάνια έως καθόλου και το 54% ότι τα χρησιμοποιούν λιγότερο από δύο ώρες ημερησίως.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων χαρακτήρισαν την ψυχική τους κατάσταση ως «εξαιρετική» ή «πολύ καλή». Το ένα πέμπτο είπαν πως είναι απλώς «καλή» και το 17% ότι είναι «κακή», με το 13% από αυτούς να παραδέχονται πως είχαν σκεφτεί μέχρι και την αυτοκτονία.
Όσοι έφηβοι έμπαιναν περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking». Επίσης ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν πως δεν πιστεύουν ότι έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για την κακή ψυχική υγεία τους.

Η πολύωρη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκε επίσης με αυξημένη πιθανότητα αυτοκτονικού ιδεασμού.
«Είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για τους μηχανισμούς πίσω από τη σχέση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας» δήλωσε η Dr. Hugues Sampasa-Kanyinga, Department of Epidemiology, Ottawa Public Health, Ottawa, Canada.

«Η μελέτη μας δεν αποδεικνύει ότι πρόκειται για αιτολογική συσχέτιση, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να αποτελεί μία αμφίδρομη σχέση - δηλαδή τα παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας να επιζητούν την κοινωνική επαφή που προσφέρουν αυτά τα μέσα για να νιώσουν λιγότερο απομονωμένα ή πάλι η υπερβολική ενασχόληση με αυτά τα μέσα να πλήττει την ψυχική υγεία τους».

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο είναι η ανωνυμία στα μέσα αυτά που αυξάνει την πιθανότητα cyberbullying και οι συγκρίσεις που κάνουν πολλοί έφηβοι μεταξύ του εαυτού τους και των άλλων, πρόσθεσε.

Πηγές:
Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα