Η ένταξη της μωβ πατάτας στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν ότι ουσίες που βρίσκονται σε αυτή βοηθούν στην εξουδετέρωση βλαστικών κυττάρων καρκίνου στο παχύ έντερο και περιορίζουν την εξάπλωση της νόσου.

Ο Jairam Vanamala, του Pennsylvania State University στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η επίθεση στα βλαστικά κύτταρα είναι αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για την έρευνα ψητή μωβ πατάτα, καθώς θέλησαν να σιγουρευτούν ότι τα λαχανικά διατηρούσαν τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες ακόμα και μετά το μαγείρεμα.

Στην αρχική έρευνα, στο εργαστήριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα ψητής πατάτας κατέστειλε την εξάπλωση των βλαστικών κυττάρων καρκίνου στο παχύ έντερο.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση ολόκληρης της ψητής μωβ πατάτας σε ποντικούς με καρκίνο στο παχύ έντερο και ανακάλυψαν παρόμοια αποτελέσματα.

Το μέγεθος μερίδας για έναν άνθρωπο θα ήταν ισοδύναμο με μεσαίου μεγέθους μωβ πατάτα στο γεύμα και στο δείπνο ή με μια μεγάλη μωβ πατάτα την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανόν υπάρχουν αρκετές ουσίες στις μωβ πατάτες που δρουν ταυτόχρονα σε πολλές οδούς και βοηθούν στην εξουδετέρωση των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου στο παχύ έντερο, όπως ανθοκυανίνες και χλωρογενικό οξύ καθώς και ανθεκτικό άμυλο.

Οι μωβ πατάτες θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of Nutritional Biochemistry’’.

 

Πηγές:
‘’Journal of Nutritional Biochemistry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]