Ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και περιορισμό στα συνταγογραφούμενα αντιυπερτασικά φάρμακα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Congress από τον Δρ. Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπείου γενικού νοσοκομείου στη Βούλα.

Ο Δρ. Καλλίστρατος δήλωσε ότι ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται πως έχει οφέλη. Σύμφωνα με την έρευνά του φαίνεται πως μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενδεχομένως περιορίζει τον αριθμό των αντιυπερτασικών φαρμάκων που χρειάζονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 386 μεσήλικες ασθενείς με υπέρταση (200 άντρες και 186 γυναίκες) με μέση ηλικία τα 61,4 χρόνια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι κοιμόνταν το μεσημέρι είχαν 5% χαμηλότερη-κατά μέσον όρο- περιπατητική συστολική πίεση το 24ωρο σε σύγκριση με ασθενείς που δεν κοιμόνταν καθόλου το μεσημέρι.

Ο Δρ Καλλίστρατος είπε ότι αν και η μέση μείωση της αρτηριακής πίεσης φαίνεται χαμηλή, πρέπει να αναφερθεί ότι μειώσεις ακόμα και 2 mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων μέχρι 10%.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι όσοι κοιμούνται το μεσημέρι έχουν μικρότερη βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες και στην καρδιά τους.

Επίσης έδειξε ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο μεσημεριανός ύπνος τόσο μειώνεται η σοβαρότητα της υπέρτασης.

 

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας