Η κύρια πηγή μετάδοσης του κοκκύτη στα νεογέννητα μωρά είναι τα αδέλφια και όχι οι μητέρες τους αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού και έχει ως συχνότερη επιπλοκή την πνευμονία η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από ένα στα δέκα βρέφη κάτω των έξι μηνών που θα πάθουν κοκκύτη, θα παρουσιάσουν και πνευμονία, ενώ μια άλλη σοβαρή επιπλοκή είναι η κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια.

Τα νεογνά κάτω των 6 μηνών παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή θνητότητα και νοσηρότητα και ειδικά στα νεογνά κάτω των 2 μηνών καταγράφονται οι περισσότερες νοσηλείες και επιπλοκές.

Στη νέα έρευνα επιστήμονες αναζήτησαν την πηγή του κοκκύτη σε 569 νεογέννητα που αρρώστησαν ανάμεσα στο 2006 και το 2013.

Στο 10% των περιπτώσεων το υπεύθυνο βακτήριο προερχόταν από τον μπαμπά, στο 20,6% από τη μαμά και στο 35,5% από τα μεγαλύτερα αδέλφια. Μέχρι το 2008 η κύρια πηγή μόλυνσης ήταν η μαμά γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics».

Ανοσία

Η κύρια ερευνήτρια Tami H. Skoff, επιδημιολόγος στο αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ, το CDC, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά ίσως οφείλονται στην εξασθένηση της ανοσίας μεταξύ των εμβολιασμένων παιδιών και εφήβων που έχουν κάνουν το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη (DTaP).

Γι’ αυτό και η καλύτερη στρατηγική πρόληψης είναι ο εμβολιασμός των εγκύων με μία δόση του DTaP και η εξασφάλιση πως όποιος έρθει σε επαφή με το νεογέννητο έχει κάνεις τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου.

Πηγές:
Περιοδικό 'Pediatrics'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας