Το παιχνίδι των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους για 40 λεπτά την ημέρα, θα μπορούσε να αποτελέσει τρόπο να μειωθούν τα ποσοστά μυωπίας, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 6 σχολεία να δοκιμάσουν την πρακτική σε διάστημα 3 ετών και φάνηκε ωφέλιμη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Jama στηρίζουν τη θεωρία ότι τα παιδιά πρέπει να εξισορροπούν το διάβασμα με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν την απομακρυσμένη όραση.

Ειδικοί δήλωσαν ότι αν και η μυωπία είναι πολύ συνήθης, η αιτία παραμένει άγνωστη.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η αλλαγή του περιβάλλοντος στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας.

Ο Dr Mingguang He, επέλεξε 12 σχολεία στην Κίνα τα οποία έλαβαν μέρος στην έρευνα, που διήρκεσε 3 χρόνια.
Σε 6 από τα σχολεία, τα παιδιά έπαιζαν υποχρεωτικά για 40 λεπτά σε εξωτερικό χώρο.

Οι γονείς και τα παιδιά κρατούσαν ημερολόγια σχετικά με το χρόνο που έπαιζαν σε εξωτερικούς χώρους τα Σαββατοκύριακα- δεν διέφερε μεταξύ των 2 ομάδων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα παιδιά για τυχόν συμπτώματα μυωπίας. Στην έναρξη, λιγότερο από το 2% της κάθε ομάδας είχε μυωπία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 259 παιδιά από τα 853 (30%) στην ομάδα παρέμβασης και 287 από τα 726 (40%) στην ομάδα ελέγχου είχαν μυωπία.

Αν και η διαφορά δεν είναι τεράστια, είναι σημαντική. Παραμένει, ακόμα και όταν λάβουμε υπόψη άλλους παράγοντες, όπως οικογενειακό ιστορικό ή μυωπία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εύρημα είναι κλινικά σημαντικό, επειδή τα μικρά παιδιά που εμφανίζουν νωρίς μυωπία είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε υψηλή μυωπία, που αυξάνει τον κίνδυνο παθολογικής μυωπίας. Επομένως, η καθυστέρηση στην έναρξη της πάθησης στα μικρά παιδιά θα μπορούσε να δώσει οφέλη στη μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών τους.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη