Ακόμα μια αρνητική επίπτωση των περιττών κιλών στην υγεία είναι ότι, όπως υποδεικνύει νέα έρευνα, οι άντρες με περιττά κιλά που πάσχουν από καρκίνο στον προστάτη, έχουν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με άντρες φυσιολογικού βάρους.

Η έρευνα δεν επιβεβαιώνει σχέση αιτίας- αποτελέσματος μεταξύ παχυσαρκίας και μεγαλύτερου κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο στον προστάτη, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν η απώλεια κιλών θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς μετά τη διάγνωση.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο ερευνητής Dr. Matthew Smith, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, αν εξετάσει κανείς τη λίστα με τους παράγοντες που είναι πιο έντονοι στο να προβλέπουν άσχημη πορεία της ασθένειας, το υπερβάλλον βάρος βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν διαγνωστεί νωρίς.

Στη νέα έρευνα, η ομάδα εξέτασε δεδομένα αντρών με προχωρημένο καρκίνο στον προστάτη, που έλαβαν μέρος σε μελέτη από το 1987 έως το 1992. Εξέτασαν 788 άντρες, των οποίων το βάρος καταγράφηκε την ώρα της διάγνωσης για να διαπιστωθεί αν ο ΔΜΣ επηρέαζε τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ποσοστό 6,5% των αντρών με φυσιολογικό ή χαμηλό βάρος-ΔΜΣ μικρότερο του 25-πέθαναν από καρκίνο στον προστάτη μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας για τους υπέρβαρους (ΔΜΣ 25-30) ήταν 13,1%, ενώ για τους παχύσαρκους ήταν 12,2%.

Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες.

Παραμένει ασαφές το γιατί υπάρχει, ενδεχομένως, σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της θνησιμότητας από καρκίνο στον προστάτη. Είναι πιθανό ότι ο μεταβολισμός στους υπέρβαρους μπορεί να καθιστά τον καρκίνο περισσότερο επιθετικό, σημειώνει ο Smith, ή ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να καθιστά λιγότερο αποτελεσματική τη θεραπεία.

Η Καθηγήτρια Ουρολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο της Γεωργίας, στις Η.Π.Α, Dr. Martha Terris, θεωρεί πως η ορμονική ισορροπία αποτελεί, ενδεχομένως, άλλον έναν υποψήφιο παράγοντα. Όπως δήλωσε, η παχυσαρκία αλλάζει την αναλογία οιστρογόνων και προγεστερόνης στο αίμα, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά του καρκίνου.

Προσθέτει ότι οι παχύσαρκοι γενικά ακολουθούν διατροφή με περισσότερα λιπαρά και λιγότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν βιταμίνες που θα μπορούσαν να ελέγξουν την ανάπτυξη του όγκου.

Ο ερευνητής εκτιμά πως ακόμα δεν είναι γνωστό αν η βελτίωση στον τρόπο ζωής μετά τη διάγνωση της ασθένειας θα μπορούσε να βελτιώσει το αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά θεωρεί πως θα ήταν σοφό να ενημερώσουν οι γιατροί τους ασθενείς τους σχετικά με τη φαινομενική σχέση μεταξύ βάρους και ποσοστών θνησιμότητας από καρκίνος τον προστάτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cancer’.

Πηγές:
‘Cancer’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων