Η απώλεια κιλών, αλλά και η διατήρηση του ιδανικού βάρους μετά την απώλειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και θέλει υπομονή και επιμονή. Στους ανθρώπους με μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος, η δίαιτα και η άσκηση δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου για απόκτηση φυσιολογικού βάρους. Στις περιπτώσεις, δηλαδή, νοσογόνου παχυσαρκίας η μέθοδος επιλογής είναι η χειρουργική επέμβαση.
Το γαστρικό bypass οδηγεί σε σταθερή απώλεια βάρους και ερευνητές από την Ακαδημία Sahlgrenska ενδεχομένως να έχουν βρει έναν πιθανό λόγο. Μετά από μελέτη διαπίστωσαν ότι η επέμβαση γαστρικού bypass αυξάνει την καύση θερμίδων.
«Η γαστρική παράκαμψη (bypass) είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση κατά την οποία το στομάχι χωρίζεται και δημιουργείται ένα μικρότερο. Αυτό συνδέεται με μέρος του λεπτού εντέρου ώστε η τροφή, παρακάμπτοντας το δωδεκαδάκτυλο, να περνά απευθείας στο λεπτό έντερο. Πρόκειται για μια περιοριστική αλλά και δυσαπορροφητική επέμβαση, καθώς οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αυτή νιώθουν κορεσμό γρηγορότερα, ενώ ο οργανισμός τους απορροφά μικρότερη ποσότητα τροφών/θερμίδων. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάται δυσανεξία σε ορισμένα είδη τροφών, όπως για παράδειγμα το λίπος, τα οποία όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγονται», μας εξηγεί ο χειρουργός Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.
Τα αποτελέσματα της υποβολής σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης είναι θεαματικά, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα υπάρχει σημαντική απώλεια βάρους.
Όμως, μέχρι σήμερα οι ειδικοί χειρουργοί παχυσαρκίας δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως οι άνθρωποι με γαστρική παράκαμψη κατόρθωναν να διατηρήσουν το φυσιολογικό βάρος τους μετά την απώλεια των περιττών κιλών τους. Η μειωμένη, δηλαδή, θερμιδική πρόσληψη δεν έδινε επαρκείς εξηγήσεις για την επιτυχία των συγκεκριμένων ασθενών να διατηρούν την απώλεια των κιλών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποφάσισαν να ερευνήσουν την αιτία. Εξέτασαν ασθενείς πριν από την επέμβαση, μέσω της χρήσης ενός μεταβολικού θαλάμου, και μέχρι δύο χρόνια μετά από αυτήν.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη πέρασαν 24 ώρες στο θάλαμο, ο οποίος ήταν επιπλωμένος όπως ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου, προκειμένου ερευνητές να μελετήσουν λεπτομερώς τον μεταβολισμό τους.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο PLoS ONE, έδειξαν ότι η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια του γεύματος. Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, το λεπτό έντερο γίνεται πιο ενεργό και απαιτεί επιπλέον τροφή μετά από τη γαστρική παράκαμψη, με αποτέλεσμα το αίμα να απορροφά λιγότερα θρεπτικά συστατικά για να τα αποθηκεύσει ως λίπος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι άνθρωποι καίνε θερμίδες τρώγοντας.
Η αύξηση των απαιτήσεων του σώματος σε ενέργεια μετά από τα γεύματα είναι γνωστή - το γαστρεντερικό σύστημα χρειάζεται ενέργεια για να διασπάσει την τροφή και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης ενισχύει αυτή τη διαδικασία σε τέτοιο βαθμό που συμβάλλει στη διατήρηση της απώλειας βάρους.
«Η γαστρική παράκαμψη είναι από τις συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η γρήγορη απώλεια βάρους που προσφέρει, αλλά και η μακροχρόνια διατήρησή του επιφέρουν πολυάριθμες θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι ο έλεγχος και συχνά η εξάλειψη του διαβήτη, αλλά και άλλων μεταβολικών νοσημάτων, όπως η δυσλιπιδαιμία. Όμως, η απόφαση για υποβολή σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν λεπτομερούς ενημέρωσης του ασθενή για τα οφέλη, αλλά και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν», τονίζει ο Δρ. Σπηλιόπουλος.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περαιτέρω μελέτες θα εντοπίσουν τους μηχανισμούς που δημιουργούν τις σχετιζόμενες με τα μεγαλύτερα γεύματα ενεργειακές απαιτήσεις μετά από τέτοιες επεμβάσεις. Ελπίζουν δε να καταστεί δυνατόν κάποια μέρα η διαδικασία να “ενισχύεται” με φάρμακα χωρίς να χρειάζεται τόσο συχνά η υποβολή σε χειρουργική επέμβαση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο καφές διατηρεί το δέρμα νεανικό [μελέτη]
Η έκθεση σε έντονο νυχτερινό φως αυξάνει τις πιθανότητες για νόσο Alzheimer [μελέτη]
'Εναρξη καπνίσματος πριν τα 18 συνδέεται με αναπνευστικά συμπτώματα πριν τα 28 [μελέτη]