Όσοι πάσχουν από παγκρεατίτιδα έχουν πολλές πιθανότητες επιδείνωσης της κατάστασής τους, αν αποτύχουν να διακόψουν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Auckland, δήλωσαν ότι η ανάλυση που έκαναν σε 14 κλινικές δοκιμές παγκοσμίως, σε σχεδόν 85.000 ασθενείς, ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα που ποσοτικοποίησε πόσο συχνά υποτροπίαζαν ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα

Ο ερευνητής Dr Max Petrov, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε επίσης υψηλή πιθανότητα ότι τελικά θα εμφανιστεί χρόνια παγκρεατίτιδα.
Μετά από ένα επεισόδιο οξείας παγκρεατίτιδας, ένας ασθενής είχε μια στις 5 πιθανότητες να εμφανίσει επανειλημμένα επεισόδια παγκρεατίτιδας και μια στις 10 πιθανότητες να εμφανίσει χρόνια παγκρεατίτιδα.

Ο Petrov δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που υποφέρουν από οξεία φλεγμονή του παγκρέατος μπορούν να έχουν στη συνέχεια μόνιμες ουλές στο όργανο, καιρό μετά την αρχική νοσηλεία.

Πρόσθεσε ότι η διακοπή του καπνίσματος και η μειωμένη χρήση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης.
Οι άντρες είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο χρόνιας παγκρεατίτιδας σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα των ασθενών να πραγματοποιούν φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και να μειώσει το ποσοστό απασχόλησης και την παραγωγικότητα. Ασθενείς είχαν ποσοστό θνησιμότητας μέχρι 50%, δυο έως τρεις δεκαετίες μετά τη διάγνωση.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση