Ενώ το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται μακροπρόθεσμα όταν διακοπεί το τσιγάρο, υποδεικνύει επισκόπηση.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 5,9 εκατομμυρίων ανθρώπων από 88 προηγούμενες έρευνες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος, της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και του διαβήτη.

Υπολόγισαν ότι περίπου 28 εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να αποδοθούν στο κάπνισμα.
Όσο περισσότερα τσιγάρα κάπνιζε κάποιος τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Αν διακόψουν, οι πρώην καπνιστές αρχικά αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, αλλά καθώς περνούν περισσότερα χρόνια χωρίς τσιγάρο οι πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σταδιακά μειώνονται, ανακάλυψε η ανάλυση.
Ο ερευνητής An Pan, του Huazhong University of Science and Technology, στην Κίνα, δήλωσε ότι ο κίνδυνος διαβήτη παραμένει υψηλός σε όσους διέκοψαν πρόσφατα το τσιγάρο.

Η αύξηση του βάρους μετά τη διακοπή μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται σε ένα ποσοστό για τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τους πρώτους μήνες μετά τη διακοπή.

Ωστόσο, συνέχισε ο ερευνητής, ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται σημαντικά μετά από 5 χρόνια. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη σαφώς ξεπερνούν τον βραχυπρόθεσμο υψηλότερο κίνδυνο.

Αρκετές έρευνες έχουν ανακαλύψει σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του διαβήτη, αν και η αιτία δεν είναι ακόμα σαφής.
Ο Pan εστίασε στη σχέση της ποσότητας και του είδους της έκθεσης στον καπνό και του κινδύνου για διαβήτη, καθώς και της δυνατότητας να μειωθεί ο κίνδυνος με τη διακοπή του καπνίσματος.

Γενικά, τα στοιχεία από τις έρευνες έδειξαν ότι ο κίνδυνος διαβήτη ήταν 37% υψηλότερος για τους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό ‘’The Lancet Diabetes and Endocrinology.’’

Οι περιστασιακοί καπνιστές ήταν κατά 21% πιο πιθανό να έχουν διαβήτη σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 57% για όσους κάπνιζαν πολύ.

Άνθρωποι που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη έναντι ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ, ανακάλυψε επίσης η έρευνα.

Αν διέκοψαν οι καπνιστές, ο κίνδυνος διαβήτη τα επόμενα 5 χρόνια ήταν υψηλότερος κατά 54% σε σχέση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Μετά από αυτό ο αυξημένος κίνδυνος μειώθηκε στο 18% τα επόμενα 5 χρόνια. Όσοι απείχαν για τουλάχιστον 10 χρόνια, ωστόσο, μείωσαν τον επιπλέον κίνδυνο στο 11%.

 

Πηγές:
‘’The Lancet Diabetes and Endocrinology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης