Η χοληστερόλη HDL φαίνεται πως δεν είναι τόσο καλή στο να προστατεύει τις γυναίκες έναντι της αρτηριοσκλήρυνσης καθώς οδεύουν προς την εμμηνόπαυση.

Αυτό ανακάλυψε νέα έρευνα από το University of Pittsburgh Graduate School of Public Health, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της The North American Menopause Society, στο Λας Βέγκας.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν ακριβώς πόσο η ποιότητα της χοληστερόλης HDL επηρεάζεται κατά την εμμηνόπαυση όσον αφορά την ιδιότητά της να βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Η έρευνα περιέλαβε 225 γυναίκες, ηλικίας από 35 ετών έως 50, οι οποίες είχαν μέχρι 5 δείκτες συσσώρευσης πλάκας σε διάστημα 9 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Όλες εξετάστηκαν και διαγνώστηκαν ελεύθερες καρδιαγγειακής νόσου στην αρχική απεικονιστική εξέταση.

Η Dr. Samar El Khoudary, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως καθώς η γυναίκα μεταβαίνει προς την εμμηνόπαυση, η αύξηση της ‘’καλής’’ χοληστερόλης στην πραγματικότητα συνδέεται με μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας και πρόσθεσε πως τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ποιότητα της χοληστερόλης HDL μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, καθιστώντας την αναποτελεσματική στην παροχή των αναμενόμενων οφελών στην καρδιά.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα