Η άπνοια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα καρδιακά προβλήματα, ακόμα και να πεθάνει, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η επίδραση δεν φάνηκε να αφορά τους άντρες.

Η ερευνήτρια Dr. Susan Redline, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, ανακοίνωσε ότι το εύρημα στηρίζει τη σημασία της εξέτασης για άπνοια ύπνου και της αγωγής σε γυναίκες- ομάδα που δεν εξετάζεται συχνά για άπνοια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, ηλικίας 63 ετών, που δεν είχαν καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας. Όλοι παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 14 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, ποσοστό 46% των αντρών και 32% των γυναικών είτε εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα είτε πέθαναν.
Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει αιτιατή σχέση. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή άπνοια είχαν άνω του 30% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων σε σχέση με γυναίκες χωρίς άπνοια. Η έρευνα δεν ανακάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ της άπνοιας και προβλημάτων υγείας στους άντρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς άπνοια, γυναίκες με τη διαταραχή είχαν υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα-ουσία που σηματοδοτεί αρχική βλάβη στην καρδιά.

Τα ευρήματα υποδεικνύου ότι ηλικιωμένες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας που συνδέεται με την άπνοια, σε σχέση με τους άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

 

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα