Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι η χοληστερόλη HDL μπορεί ενδεχομένως να είναι βλαβερή, στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι αντί να βοηθά να κατασταλεί η δημιουργία των επικίνδυνων πλακών στις αρτηρίες, η χοληστερόλη HDL μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τη συσσώρευσή της κατά την εμμηνόπαυση- και να δημιουργηθεί αρτηριοσκλήρυνση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα.

Η ερευνήτρια, Samar El Khoudary, του University of Pittsburgh, δήλωσε ότι το εύρημα προκάλεσε έκπληξη. Γνωρίζουμε ότι η ‘’καλή’’ χοληστερόλη υποτίθεται πως προστατεύει τις γυναίκες και ότι πριν την εμμηνόπαυση βοηθά στην προστασία από την καρδιοπάθεια.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η χοληστερόλη HDL φαίνεται πως προσθέτει, στη συσσώρευση πλάκας, εξήγησε η ερευνήτρια. Αυτό είναι ανεξάρτητο από άλλους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος και τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL, δήλωσε η El Khoudary.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα στο ετήσιο συνέδριο της North American Menopause Society στο Λας Βέγκας.

Η El Khoudary παρακολούθησε 225 γυναίκες στα μέσα και στο τέλος των 40 ετών για διάστημα έως 9 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτή μετρήθηκε 5 φορές η πλάκα στις αρτηρίες των γυναικών. Καμία από τις γυναίκες δεν είχε καρδιοπάθεια στην έναρξη της έρευνας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι καθώς οι γυναίκες έμπαιναν στην εμμηνόπαυση, αυξημένα επίπεδα ‘’καλής’’ χοληστερόλης συνδέονταν με μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η φύση της χοληστερόλης HDL μπορεί ενδεχομένως να αλλάζει στην εμμηνόπαυση ,καθιστώντας την αναποτελεσματική στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας, δήλωσε η El Khoudary.

Δεν είναι σαφές γιατί η ‘’καλή’’ χοληστερόλη μπορεί να γίνει ‘’κακή’’, δήλωσε. Υπάρχουν πολλές βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, δήλωσε η ερευνήτρια.

Μεταξύ των αλλαγών είναι η πρόσθεση λίπους στην κοιλιά και γύρω από την καρδιά, δήλωσε. Αυτό θα μπορούσε να θέσει τις γυναίκες σε κατάσταση χρόνιας φλεγμονής, που θα μπορούσε να αλλάξει την ‘’καλή’’ χοληστερόλη, δήλωσε η ερευνήτρια.
Δεν είναι γνωστό αν η αλλαγή στην ‘’καλή’’ χοληστερόλη συνεχίζεται μετά την εμμηνόπαυση και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η διαδικασία, πρόσθεσε.

Η El Khoudary δήλωσε ότι οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τους κινδύνους που συνδέονται με την καρδιακή νόσο καθώς μια γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες πρέπει να επιλέγουν υγιεινό τρόπο ζωής. Αν δεν το έκαναν στο παρελθόν είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν τώρα.

Ο καθηγητής Dr. Gregg Fonarow, του University of California, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των επιπέδων χοληστερόλης HDL, της λειτουργίας της HDL και της εξέλιξης της αρτηριοσκλήρυνσης είναι πολύπλοκη.

Ο Fonarow δήλωσε ότι σε ορισμένες περιστάσεις η χοληστερόλη HDL μπορεί να είναι φλεγμονώδης και να αυξήσει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι σε ορισμένους ασθενείς ή σε ορισμένες περιστάσεις η καλή χοληστερόλη μπορεί να μετατραπεί σε κακή και να προάγει την αρτηριοσκλήρυνση, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα ενδεχομένως δείχνουν ότι η λειτουργία της χοληστερόλης HDL αλλάζει κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]