Η άπνοια ύπνου μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και εξάρσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η άπνοια προκαλεί περιόδους στέρησης οξυγόνου τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι σταματούν να αναπνέουν, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή ουρικού οξέος στο κυκλοφορικό.

Ωστόσο, λίγα ήταν γνωστά για τη σχέση μεταξύ των δυο παθήσεων, σημειώνει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό Arthritis and Rheumatology.

Η παχυσαρκία παίζει σημαντικό ρόλο στην άπνοια και στην ουρική αρθρίτιδα, αλλά η άπνοια φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη ο παράγοντας του βάρους, δήλωσε ο ερευνητής Yuqing Zhang, του Boston University Clinical Epidemiology Research and Training Unit.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία σχεδόν 10.000 ανθρώπων με πρόσφατη διάγνωση άπνοιας και τα συνέκριναν με αυτά περισσότερων των 40.000 ανθρώπων ίδιου φύλου και παρόμοιας ηλικίας και σύνθεσης σώματος, που δεν εμφάνιζαν άπνοια.

Σε διάστημα ενός έτους παρουσιάστηκαν 270 περιστατικά ουρικής αρθρίτιδας. 76 στην ομάδα της άπνοιας και 194 στη δεύτερη ομάδα. Η ουρική αρθρίτιδα διαγνώστηκε σε μέση ηλικία 60 ετών.

Η ουρική αρθρίτιδα ήταν σχεδόν διπλάσια στην ομάδα της άπνοιας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Αν και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άπνοιας, ορισμένοι αδύνατοι άνθρωποι είχαν επίσης άπνοια και ακόμα και σε αυτούς, ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας ήταν αυξημένος κατά 80%.

Ο Dr. Robert Thomas Keenan, του Duke University School of Medicine in Durham, στη Νότια Καρολίνα, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι χρειάζονται χρόνια για να συσσωρευτούν κρύσταλλοι ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και να οδηγήσουν σε έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας, επομένως η άνοια μπορεί να μην είναι η αιτία αλλά μπορεί να δημιουργεί πιο ιδανικό περιβάλλον για έξαρση.

 

Πηγές:
Arthritis and Rheumatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;