Το μεταμοσχευμένο πρόσωπο μπορεί να γεράσει πιο γρήγορα από το κανονικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περισσότερες από 30 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στους λήπτες.

Ο Dr. Bohdan Pomahac, του Brigham and Women's Hospital και του Harvard Medical School, δήλωσε ότι στην έρευνα, 3 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ολόκληρου του προσώπου παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Είχαν σημαντική μείωση στον όγκο του προσώπου, που έμοιαζε με πρόωρη γήρανση.

Η αλλαγή στην εμφάνιση ήταν το αποτέλεσμα της οστικής και μυϊκής απώλειας παρά του μειωμένου λίπους στο πρόσωπο ή της σκληρότητας στο δέρμα που συμβαίνουν στη φυσιολογική γήρανση του προσώπου, δήλωσε ο Pomahac, που το 2011 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη να βρεθούν τρόποι να εμποδιστεί, να καθυστερήσει ή να αναστραφεί η μυϊκή και οστική απώλεια σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση προσώπου, δήλωσε ο Pomahac.

Πρόσθεσε, ότι ‘’ο τομέας της μεταμόσχευσης προσώπου είναι νέος και όλοι μαθαίνουμε για τις παρεμβάσεις και τα αποτελέσματά τους. Μελετήσαμε γιατί τα μεταμοσχευμένα πρόσωπα φαίνεται να γερνούν γρήγορα όσο μπορούσαμε, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά άλλα. Πότε τελειώνει η διαδικασία; Είναι πιθανό σημάδι ανεπαρκούς κυκλοφορίας αίματος ή εξελισσόμενης απόρριψης;’’
Η έρευνα εγείρει περισσότερες ερωτήσεις από όσες απαντά.

Ο Pomahac δήλωσε ότι η έρευνα είναι σημαντική όσον αφορά τις προσδοκίες των ασθενών και μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τον τρόπο που οι χειρουργοί σχεδιάζουν τις μεταμοσχεύσεις προσώπου.

Ωστόσο, πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, κατέληξε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού American Journal of Transplantation.

Πηγές:
American Journal of Transplantation.