Το κάπνισμα και η παθητική έκθεση στον καπνό μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση και υπογονιμότητα στις γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Andrew Hyland, του Roswell Park Cancer Institute, στο Buffalo.
Ο Hyland αξιολόγησε γυναίκες σχετικά με την ηλικία εμμηνόπαυσης και τη γονιμότητα σε συνδυασμό με έκθεση στον καπνό.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν διαθέσιμες πληροφορίες για 88.000 γυναίκες εστιάζοντας στην επίδραση στη γονιμότητα. Κοίταξαν επίσης πληροφορίες σε 80.000 για να ερευνήσουν για την εμμηνόπαυση.

Το κάπνισμα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συνδέονταν με προβλήματα γονιμότητας και πρόωρη εμμηνόπαυση, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Σε σύγκριση με όσες δεν κάπνισαν ποτέ, οι καπνίστριες ή οι πρώην είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες υπογονιμότητας και 26% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια.

Μεταξύ όσων δεν κάπνισαν ποτέ, όσες εκτέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα παθητικού καπνίσματος είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Γυναίκες που είχαν καπνίσει κάποτε έφθασαν στην εμμηνόπαυση περίπου 22 μήνες νωρίτερα από αυτές που δεν κάπνισαν ποτέ ή που δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό. Όσες εκτέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο παθητικού καπνίσματος έφθασαν στην εμμηνόπαυση 13 μήνες νωρίτερα σε σχέση με όσες δεν εκτέθηκαν.

Ωστόσο η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Το κάπνισμα αλληλεπιδρά με τις ορμόνες και μπορεί να έχει αρνητική επίδραση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Tobacco Control.

 

Πηγές:
Tobacco Control.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα