Φυσικά και απλά εμπόδια, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και οι μάσκες προσώπου, όπως και η ιατρική ρόμπα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όπλα για να εμποδιστεί η εξάπλωση ιών του αναπνευστικού όπως η γρίπη ή ο SARS, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'British Medical Journal'. Έχοντας εξετάσει 51 έρευνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι θα πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα σε απλά μέτρα χαμηλού κόστους στο σχεδιασμό προφύλαξης από πανδημίες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυξανόμενες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η χρήση εμβολίων και φαρμάκων δεν θα είναι επαρκής για να σταματήσει την εξάπλωση της γρίπης. Στις 51 έρευνες μελετήθηκαν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο ή από άνθρωπο σε άνθρωπο, ιών του αναπνευστικού, όπως απομόνωση, καραντίνα, προσωπική προστασία και υγιεινή, μη λήψη μέτρων ή άλλοι τύποι παρέμβασης.

Από τις έρευνες εξαιρέθηκαν τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πλύσιμο των χεριών και οι μάσκες, όπως και τα γάντια ήταν αποτελεσματικά σε ατομικό επίπεδο στο να εμποδίσουν την εξάπλωση ιών του αναπνευστικού και ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικά σε συνδυασμό.

Η συστηματική αξιολόγηση των ερευνών δίνει σημαντικά στοιχεία και καλεί σε νέες μεγάλες δοκιμές ώστε να αξιολογηθεί ο καλύτερος συνδυασμός, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

Άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο περιοδικό ‘Cochrane Library’ υποδεικνύει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι απλός και αποτελεσματικός τρόπος να περιοριστεί η εξάπλωση των ιών του αναπνευστικού, από τα καθημερινά κρυολογήματα μέχρι τα στελέχη ιών που φέρνουν πανδημίες με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει από καιρό ότι αναμένεται στο μέλλον ακόμα μια πανδημία αλλά δεν γνωρίζουν το πότε. Πρώτος ύποπτος θεωρείται ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που έχει σκοτώσει 200 ανθρώπους παγκοσμίως από το 2003.

Πηγές:
'British Medical Journal'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA