Περίπου 8 στους 10 ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αναφέρει μικρή βρετανική έρευνα.

Αν και τα ευρήματα είναι αρχικά, ερευνητές δήλωσαν ότι στο μέλλον άνθρωποι με τη νόσο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από εξετάσεις για βιταμίνη D και συμπληρώματα.

Πενηνταένας άνθρωποι με τη νόσο έλαβαν μέρος και εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι το 82% από αυτούς είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D δήλωσαν επίσης ότι είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής έναντι των άλλων με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.

Δόθηκαν τυχαία στους συμμετέχοντες συμπληρώματα βιταμίνης D, εικονικό φάρμακο ή συνδυασμός της βιταμίνης και προβιοτικών για 12 εβδομάδες. Ασθενείς και ερευνητές δεν γνώριζαν ποιος λάμβανε ποιο χάπι μέχρι που αναλύθηκαν τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στη νόσο σε όσους λάμβαναν συμπληρώματα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο μικρό αριθμό συμμετεχόντων και στη σχετικά μικρή διάρκεια της έρευνας. Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν μεγαλύτερη δοκιμή για να αποκτήσουν πιο καταληκτικά αποτελέσματα.

Ο ερευνητής Bernard Corfe, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν μέρος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Είναι σαφές από τα ευρήματα, πρόσθεσε, ότι πολλοί άνθρωποι με τη νόσο θα πρέπει να εξετάζουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open Gastroenterology.

 

Πηγές:
BMJ Open Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα