Εδώ και καιρό, γιατροί γνωρίζουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, βραχυπρόθεσμα.

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Clinical Gastroenterology and Hepatology, ανακάλυψε ότι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου φαίνεται να διαρκούν τουλάχιστον 6-12 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Η έρευνα ανέλυσε τα αποτελέσματα 41 κλινικών δοκιμών σε διάφορες χώρες και περιέλαβε περισσότερους από 2.200 ασθενείς.

Η ερευνήτρια Lynn S. Walker, του Vanderbilt University Medical Center, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της ψυχοθεραπείας στη νόσο.

Όπως σημείωσε, ανακάλυψε ότι το μέτριο όφελος που η ψυχοθεραπεία δίνει βραχυπρόθεσμα συνεχίζεται μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η νόσος είναι χρόνια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει καλή ιατρική αντιμετώπιση.

Η ερευνήτρια Kelsey Laird, δήλωσε ότι η νόσος είναι καλό παράδειγμα του πώς συνδέονται το σώμα με το πνεύμα.

Τα συμπτώματα του πεπτικού μπορούν να αυξήσουν το στρες και το άγχος τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ένταση των συμπτωμάτων. Πρόκειται για φαύλο κύκλο τον οποίο η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να σπάσει.

Η ανάλυση δεν ανακάλυψε σημαντικές διαφορές στην αποτελεσματικότητα διαφόρων ειδών ψυχοθεραπείας. Ανακάλυψε επίσης ότι η διάρκεια δεν έπαιζε ρόλο.

Άλλο εύρημα ήταν ότι η ψυχοθεραπεία μέσω υπολογιστή φάνηκε να είναι το ίδιο αποτελεσματική με την κατά πρόσωπο.

Πηγές:
Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;