Γυναίκες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον καρκίνο σε σχέση με άλλες γυναίκες, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Οι ορμόνες της κύησης μπορεί ενδεχομένως να πυροδοτούν το μελάνωμα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Brian Gastman, του Cleveland Clinic, δήλωσε ότι ο ρυθμός μετάστασης, η υποτροπή και η θνησιμότητα στα ευρήματα δημιούργησαν έκπληξη-καθώς τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα στην εγκυμοσύνη ή ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, η έρευνα σχεδιάστηκε να ανακαλύψει μόνο σχέση και δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι αιτιατή.
Η έρευνα εξέτασε σχεδόν 500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα, μεταξύ 1988 και 2012. Οι γυναίκες ήταν 49 ετών ή νεότερες και οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους για 2 χρόνια ή περισσότερο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα στην εγκυμοσύνη ή ένα χρόνο μετά τον τοκετό είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο. Είχαν επίσης επταπλάσιες πιθανότητες μετάστασης και εννέα περισσότερες φορές να εμφανίσουν υποτροπή του καρκίνου σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι γυναίκες νεότερες των 50 ετών- ιδιαίτερα οι έγκυες- πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές στην αυτοπαρακολούθηση για σημάδια καρκίνου του δέρματος, συμβουλεύουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of the American Academy of Dermatology.

 

Πηγές:
Journal of the American Academy of Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα