Η συχνότητα των ημικρανιών φαίνεται πως αυξάνεται, καθώς γυναίκες που πάσχουν από αυτές πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Richard Lipton, του Albert Einstein College of Medicine in New York City, δήλωσε ότι αλλαγές στις γυναικείες ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη, που συμβαίνουν στην περιεμηννόπαυση, θα μπορούσαν να αυξάνουν τους πονοκεφάλους εκείνο το διάστημα.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 3.600 γυναίκες που υπέφεραν από ημικρανίες πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ο κίνδυνος συχνής συχνότητας ημικρανιών (τουλάχιστον 10 το μήνα) αυξήθηκε κατά 60% στην περιεμμηνόπαυση.

Ο κίνδυνος ημικρανίας ήταν υψηλότερος κατά το τελευταίο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης, όταν οι γυναίκες έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, έδειξε η έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Vincent Martin, του University of Cincinnati Neuroscience Institute, δήλωσε ότι γυναίκες ενημέρωναν τους γιατρούς ότι οι ημικρανίες τους χειροτέρευαν γύρω από την εμμηνόπαυση και τώρα έχουν τις ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τα λόγια τους.
Υπάρχει βοήθεια για τις γυναίκες που έχουν ημικρανίες και πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Jelena Pavlovic, του Albert Einstein College of Medicine.

Ωστόσο μπορεί να μην ευθύνονται πάντα οι ορμόνες. Αν και ο αριθμός των ημικρανιών αυξήθηκε κατά 76% στην εμμηνόπαυση, ορισμένοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατάχρησης φαρμάκων, σύμφωνα με τον Martin.

Οι γυναίκες καθώς μεγαλώνουν εμφανίζουν πολλούς πόνους και είναι πιθανόν η μεγάλη χρήση αναλγητικών για τον πονοκέφαλο και άλλες παθήσεις να προκαλεί αύξηση των πονοκεφάλων στην ομάδα της εμμηνόπαυσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Πηγές:
Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα