Η νόσος που συνδέεται με τον ιό Ζίκα στη Λατινική Αμερική οδηγεί σε παγκόσμια επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας που χρειάζεται συντονισμένη απάντηση, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικοί ανησυχούν ότι ο ιός εξαπλώνεται μακριά και γρήγορα, με άσχημες συνέπειες. Η λοίμωξη έχει συνδεθεί με περιστατικά μικροκεφαλίας.

Ο ΠΟΥ θέτει τον ιό Ζίκα στην ίδια κατηγορία ανησυχίας με τον Έμπολα. Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα και η βοήθεια θα επιταχυνθούν για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Margaret Chan αποκάλεσε τον Ζίκα ασυνήθιστο γεγονός που χρειάζεται συντονισμένη ανταπόκριση.
Αναφέρει ότι τα πρόσφατα περιστατικά μικροκεφαλίας και άλλων νευρολογικών ανωμαλιών που αναφέρθηκαν στη Λατινική Αμερική μετά από παρόμοια περιστατικά στη Γαλλική Πολυνησία το 2014 αποτελούν επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας, διεθνούς ανησυχίας.

Ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Αφρική και στην Ασία, με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως.

Επι του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να σταματά τον ιό. Ο μόνος τρόπος να τον αποφύγει κάποιος είναι να αποφύγει να τσιμπηθεί από το κουνούπι Aedes που μεταδίδει τη λοίμωξη.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο ιός Ζίκα πιθανόν εξαπλώνεται με εκρηκτικό ρυθμό σχεδόν σε όλη την Αμερική. Περισσότερες από 20 χώρες έχουν αναφέρει περιστατικά.

Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ελαφριές και προκαλούν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, αν και έχουν αναφερθεί περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barre.

Μεγαλύτερη απειλή για την υγεία εκτιμάται ότι συμβαίνει στην κύηση, στο έμβρυο.

 

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα