Δίκτυο συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και γνώσεων μεταξύ φυσικοθεραπευτών από τη χώρα μας, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου αναπνευστικής φυσικοθεραπείας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση με τη συνδρομή της Διεθνούς Ομάδας Φυσικοθεραπευτών (IPG/CF).
Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και στη διατήρηση των πνευμόνων των ασθενών σε καλή κατάσταση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως ενόψει των νέων φαρμάκων που υπόσχονται ριζική αντιμετώπιση της νόσου.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε 8 και 9 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Palace, ενώ για πρώτη φορά στις εργασίες του σεμιναρίου συμμετείχαν και φυσικοθεραπευτές από την Σερβία και την Π.Γ.Δ.Μ., εγκαινιάζοντας ένα δίκτυο συνεργασίας.
Το σεμινάριο αυτό αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά, που διοργανώνει ο Σύλλογος των ασθενών με Κυστική Ίνωση και στόχο έχει κυρίως την εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους αναπνευστικής φυσικοθεραπείας, ενός κλάδου που ακόμα και σήμερα παραμένει παραμελημένος στη Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Αγγελική Πρεφτίτση, ασθενής και η ίδια, «ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, ήδη από τα πρώτα του βήματα, είχε αναγνωρίσει την ανάγκη εξειδίκευσης των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών στο αντικείμενο της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας για την Κυστική Ίνωση, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της νόσου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν ο πρώτος που διοργάνωσε ειδικά εβδομαδιαία σεμινάρια αναπνευστικής φυσικοθεραπείας τα έτη 2008 και 2010 με τον Jean Chevaillier, εμπνευστή και δημιουργό της μεθόδου της αυτογενούς παροχέτευσης, την οποία μπορεί να εκτελέσει ο κάθε ασθενής μόνος του χωρίς βοηθό. Την τελευταία διετία ο Σύλλογος, σε συνεργασία με την IPG/CF, διοργάνωσε ανάλογα διήμερα σεμινάρια αναπνευστικής φυσικοθεραπείας με πιστοποιημένους εκπαιδευτές της διεθνούς ομάδας των φυσικοθεραπευτών εξειδικευμένων στην Κυστική Ίνωση. Σε αυτά, συμμετείχαν φυσικοθεραπευτές από διάφορα νοσοκομεία και κλινικές της Ελλάδας και της Κύπρου. Φέτος, για πρώτη φορά στο σεμινάριο συμμετείχαν φυσικοθεραπευτές από κλινικές όλης της Ελλάδας όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Κυστική Ίνωση, ενώ μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή υπήρξε και από φυσικοθεραπευτές από γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα από την Π.Γ.Δ.Μ. και τη Σερβία».

«Η πόλη της Θεσσαλονίκης, λόγω της θέσης της είναι ιδανική για την διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων και την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας και διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φυσικοθεραπευτών από τις γειτονικές χώρες» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Πρεφτίτση.

Ο κ. Κώστας Κατσουλάκης, φυσικοθεραπευτής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» των Αθηνών και εκπρόσωπος της IPG/CF στην Ελλάδα, εξήρε την πρωτοβουλία του Συλλόγου αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τις δυο αυτές μέρες, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από τους συναδέλφους όλων των χωρών, παρουσιάστηκαν περιστατικά για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ συναδέλφων, ενώ παράλληλα υπήρξε πλούσια ενημέρωση σε όλες τις εξελίξεις και τεχνικές στο τομέα της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας».

Ιδιαίτερα ικανοποιημένες από τις εργασίες του σεμιναρίου δήλωσαν και οι πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες της IPG/CF, κυρίες Louise Lannefors και Sarah Payne, οι οποίες εντυπωσιάστηκαν από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των φυσικοθεραπευτών, το πλήθος των ερωτήσεων και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χαρτογράφηση των συναισθημάτων στο σώμα
Τα σημάδια ότι είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή
Το να είναι κάποιος υπέρβαρος βλάπτει την ανοσιακή απόκριση στον ιό SARS-CoV-2 [μελέτη]