Της Σοφίας Νέτα

Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 6.000 το χρόνο, ενώ καταγράφονται περισσότεροι από 4.000 θάνατοι ετησίως. Κατά το χρόνο διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα ποσοστό περίπου 80% των ασθενών κρίνονται ήδη ως ανεγχείρητοι και οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν υπερβαίνουν την τριετή επιβίωση.

Το 1985 οι δείκτες θνησιμότητας για τους άνδρες ήταν 75 ανά 100.000 κατοίκους και για τις γυναίκες 11 ανά 100.000 κατοίκους. Υπολογίζεται ότι η επίπτωση αυξάνεται με 0,5% το χρόνο λόγω της εξαπλούμενης επιδημίας του καπνίσματος.

Οι μελέτες αναφέρουν ότι 85-90% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.

Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι στις ηλικίες 35-69 η θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες καπνιστές ανέρχεται σε 188 ανά 100.000 κατοίκους και στις γυναίκες σε 117 ανά 100.000 κατοίκους. Για μη καπνιστές η θνησιμότητα είναι 8 και 7 ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Νικόλαος Σιαφάκας, η γγ Ουρανία Αναγνωστοπούλου και ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κατής με την ευκαιρία του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, που αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton και ολοκληρώνει τις εργασίες του την Κυριακή.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου μεταξύ των ανδρών και τη δεύτερη συχνότερη μεταξύ των γυναικών του δυτικού κόσμου. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο η επίπτωση της νόσου όσο και η θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζει αύξηση με εντυπωσιακούς ρυθμούς, λαμβάνοντας έτσι μορφή παγκόσμιας επιδημικής έκρηξης στον αναπτυσσόμενο κόσμο του 21ου αιώνα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλες οι νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι, ενώ ιδιαίτερα θα τονιστεί η συμβολή της βρογχοσκόπησης στην πρώιμη διάγνωση, στη διάγνωση και στην θεραπευτική αντιμετώπιση του βρογχικού καρκίνου.

Η φωτοδυναμική θεραπεία, εκτός από την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την οριστική του θεραπεία, καθώς και την παρηγορητική θεραπεία του ανεγχείρητου καρκίνου και τον έλεγχο της τραχειακής θηλωμάτωσης.

Με τη φθορίζουσα βρογχοσκόπηση μπορούν να ανιχνευθούν προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις, μεταπλασία, δυσπλασία και καρκίνωμα in situ που μπορούν εύκολα να ξεφύγουν με τη χρήση του λευκού φωτός.
Η βραχυθεραπεία, η χρήση δηλαδή υψηλών δόσεων ενδοβρογχικής ακτινοβολίας έχει χρησιμοποιηθεί ως παρηγορητική θεραπεία στον υποτροπιάζοντα ενδοβρογχικό καρκίνο με θετικά αποτελέσματα.

Η κρυοθεραπεία και η διαθερμία έχουν ουσιαστικά τις ίδιες ενδείξεις με τη θεραπεία laser, έχουν το πλεονέκτημα του μικρότερου κόστους και μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας στις περιπτώσεις που τα laser δεν είναι διαθέσιμα.

Μία ακόμη μέθοδος είναι η Ενδοβρογχική Υπερηχογραφία.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές είναι η συμβολή νέων φαρμακευτικών μεθόδων στην καταπολέμηση του καπνίσματος. Η βαρενικλίνη είναι μια νέα ουσία που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε 15.000 περίπου καπνιστές, οι οποίοι επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς κυμαίνονται μεταξύ 50-70%. Η μέθοδος αυτής της φαρμακευτικής αγωγής εφαρμόζεται στα 50 περίπου ιατρεία διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.

Επίσης για την καταπολέμηση του Βρογχικού Άσθματος άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στην Ελλάδα με πολύ καλή ανταπόκριση μια νέα φαρμακευτική μέθοδος που βασίζεται στο φάρμακο Omalizumab ant-lgE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες