Μητέρες που καπνίζουν, αναπνευστικές λοιμώξεις και η ημερομηνία γέννησης συμβάλλουν στο πόσο γρήγορα γερνούν οι πνεύμονες, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα αποκάλυψε 3 παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση των πνευμόνων. Πρώτος παράγοντας είναι το να έχει κάποιος μητέρα που κάπνιζε στην εγκυμοσύνη. Επίσης αν κάποιος γεννήθηκε το χειμώνα.

Τρίτη αιτία είναι αν κάποιος εμφάνισε σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη σε πολύ νεαρή ηλικία.

Άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους παράγοντες έχουν πιο γρήγορη έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας, που πρακτικά σημαίνει ταχύτερη διαδικασία γήρανσης.

Ωστόσο, αυτό γίνεται εμφανές μόνο αν αυτοί αρχίσουν το κάπνισμα ή αν άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν μέρος των πρώτων χρόνων της ζωής τους.

Η Cecilie Svanes, του University of Bergen στη Νορβηγία, δήλωσε ότι είναι λογικό πως η ανάπτυξη στην αρχή της ζωής επηρεάζει επίσης τα συστήματα που διατηρούν τον οργανισμό και επιδιορθώνουν τις βλάβες. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν ανέχονται την έκθεση σε ορισμένες τοξίνες αργότερα. Και αυτό ανακάλυψε η έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PlosONE, εστίασε σε 12.800 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 70 ετών για να ανακαλύψει αν παθήσεις στα πρώτα χρόνια επηρεάζουν επίσης τη γήρανση των πνευμόνων.

 

Πηγές:
PlosONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας