Αναφέρθηκε το πρώτο περιστατικό οξείας μυελίτιδας μετά από λοίμωξη με τον ιό Ζίκα, από ερευνητική ομάδα του Inserm Unit 1127 Brain and Spinal Cord Institute (Inserm/CNRS/Sorbonne University) και νευρολόγους του Pointe-à-Pitre University Hospital και του University of the Antilles. 

Νεαρή ασθενής στην οξεία φάση λοίμωξης με τον ιό Ζίκα εμφάνισε κινητικά προβλήματα στα 4 άκρα, που συνδέονταν με πολύ έντονο πόνο και οξεία επίσχεση ούρων.

Η παρουσία του ιού επιβεβαιώθηκε στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, στο αίμα και στα ούρα.

Το περιστατικό περιγράφεται στο περιοδικό The Lancet.

Τον Ιανουάριο του 2016, 15χρονο κορίτσι εισήχθη στο Pointe-à-Pitre University Hospital, στη Γουαδελούπη, με αριστερή ημιπληγία.

Το κορίτσι εμφάνισε επίσχεση ούρων τη δεύτερη ημέρα νοσηλείας.Η ημιπληγία και ο πόνος επιδεινώθηκαν και οι γιατροί κατέγραψαν απώλεια αίσθησης στα πόδια.

Οι ερευνητές εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις του ιού Ζίκα στον ορό και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τη δεύτερη ημέρα νοσηλείας (9 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων). Εξετάσεις για έρπητα, νόσο των λεγεωνάριων, ανεμοβλογιά και mycoplasma pneumonia ήταν αρνητικές.

Η ασθενής έλαβε αγωγή με μεθυλπρεδνιζολόνη (1 g), αντιφλεγμονώδες, από την πρώτη ημέρα και καθημερινά για 5 ημέρες.

Εφτά ημέρες μετά την εισαγωγή η νευρολογική της κατάσταση βελτιώθηκε.

Η ασθενής είναι ακόμα στο νοσοκομείο αλλά εκτός κινδύνου. Έχει σημάδια μέτριας αδυναμίας στα πόδια αλλά περπατά και πάλι χωρίς βοήθεια.

Για τους ερευνητές, το περιστατικό ενδυναμώνει την υπόθεση σχετικά με τη νευροτροπική φύση του ιού Ζίκα. Υπογραμμίζει την ύπαρξη νευρολογικών επιπλοκών στην οξεία φάση της λοίμωξης, ενώ το σύνδρομο Guillain Barré εμφανίζεται ως επιπλοκή μετά τη λοίμωξη. Καθώς πρόκειται για ένα περιστατικό θα χρειαστούν και νέες έρευνες.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά