Η εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπορεί να μην αγγίζει μερικούς ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πόνο λόγω κάποιας απώλειας. Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν τη σημασία της απόκτησης της εσωτερικής του δύναμης-της κατάκτησης δηλαδή χαράς ανάμεσα στη θλίψη.

Η απώλεια κάποιου αγαπημένου, μιας δουλειάς, ένα διαζύγιο ή μια αρρώστια φέρνουν θλίψη στη ζωή των ανθρώπων, σημειώνει η Ψυχολόγος Lisa Lewis. Υπάρχει αίσθημα απώλειας όταν, για παράδειγμα, ένα παιδί φεύγει από το σπίτι για σπουδές, ή παντρεύεται.

Αυτές είναι μεταβατικές καταστάσεις αλλά μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα απώλειας.

Ακόμα και τις καλύτερες στιγμές, οι διακοπές είναι στρεσογόνες, αλλά όταν υπάρχει πρόσθετο συναισθηματικό βάρος είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Όταν υπάρχει απώλεια ή αλλαγή στη ζωή κάποιου ανθρώπου, οι παραδόσεις πρέπει να αλλάξουν, πράγμα που είναι δύσκολο, γιατί αναπολεί κάποιος τις αγαπημένες στιγμές. Είναι σημαντικό να είναι κάποιος ανοιχτός στις νέες παραδόσεις.

Πάρτε το καλύτερο από το παλιό, ‘δανειστείτε’ από νέους ανθρώπους στη ζωή σας και δημιουργείστε νέες παραδόσεις.

Στην πραγματικότητα, οι παραδόσεις είναι αυτό που επηρεάζει την καρδιά μας. Οι διακοπές συμβολίζουν το χρόνο που οι άνθρωποι βρίσκονται μαζί, εξηγεί η Susan Apollon.Οι γιορτές αντιπροσωπεύουν χιλιάδες αναμνήσεις που έχουν συσσωρευτεί στη ζωή μας.

Αν έχετε περάσει υπέροχες στιγμές, ελπίζετε να ζήσετε πάλι τέτοιες όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια μαζί στις γιορτές. Αν δεν ζήσατε τέτοιες στιγμές, ελπίζετε να ζήσετε.

Αν και οι γιορτές μπορεί να είναι δύσκολες, μπορεί να αποτελέσουν και περίοδο επούλωσης των πληγών. Αφήστε να συμβούν μικρά θαύματα ανοίγοντας την καρδιά σας και έχοντας εμπειρίες από τη σχέση σας με αγαπημένους. Έχετε δικαίωμα στη χαρά.

Αποδεχτείτε τη λύπη

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι ευτυχισμένοι συνέχεια αλλά αυτό αποτελεί μια μη ρεαλιστική προοπτική για τη ζωή. Η ζωή είναι πολύ πιο πολύπλοκη από αυτό. Αν μπορούμε να αποδεχτούμε όλο το εύρος των συναισθηματικών εμπειριών σαν κομμάτι φυσιολογικής, υγιούς ζωής, τότε θα μειωθεί μέρος της θλίψης μας.

Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να έχει αυτά τα συναισθήματα, θα περάσουν πιο γρήγορα παρά αν τα διώξουμε, εξηγεί η Lewis.

Το αίσθημα του χωρισμού είναι πιο έντονο τις γιορτές, εξηγεί η Αpollon. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε ασφαλείς στο να αντιμετωπίσετε τη θλίψη, να αφήσετε τον εαυτό σας να κλάψει όταν νιώσετε την ανάγκη. Πρέπει να νιώσετε τη θλίψη για να την ξεπεράσετε.

Στη συνέχεια τηλεφωνείστε σε έναν φίλο και συναντηθείτε για καφέ ή κάντε κάτι άλλο το ίδιο ανακουφιστικό.

Αφήστε την τελειομανία στην άκρη

Οι γιορτές δεν είναι εποχή για ιδανικά ‘οράματα’ και μεγάλη πίεση, συμβουλεύει η Lewis. Μπορεί να δώσετε πολλή ενέργεια για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας αλλά πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Τίποτα δεν θα είναι τόσο ιδανικό όσο το φαντάζεστε.

Να είστε ανοιχτοί σε αυτό που μπορεί να προκύψει ξαφνικά. Έτσι δεν θα αισθάνεστε την πίεση ότι πρέπει κάθε δείπνο να εξελιχτεί τέλεια. Να εστιάζετε στη στιγμή. Αν το φαγητό που ετοιμάσατε δεν είναι απόλυτα επιτυχημένο δεν πειράζει.

Το να εστιάζει κάποιος στα ελαττώματα οδηγεί σε αρνητική εμπειρία. Αν μπορείτε να είστε ‘παρόντες’ και να γευτείτε την τροφή που ετοιμάζατε επί ώρες, θα παρατηρήσετε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ωραία γεύση. Να είστε ευτυχισμένοι που, για παράδειγμα, ο γιος σας είναι εκεί.

Μην εστιάζετε στο άσχημο κούρεμά του. Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να ακούει αυτά που λένε οι άνθρωποι, θα ανακαλύψετε ότι έχουν ενδιαφέρον. Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να το νιώσει, η στιγμή θα είναι αναζωογονητική και ευτυχισμένη.

Μεταμορφώστε παλιές παραδόσεις

Επειδή αγαπάμε τις παλιές παραδόσεις, η αλλαγή δεν έρχεται εύκολα, σημειώνει η ειδικός. Είναι σημαντικό να θυμάστε τις παλιές στιγμές που τώρα μπορεί να έχουν αλλάξει. Εξετάστε τα πιο σημαντικά θέματα αυτής της παράδοσης.

Ίσως είναι η διήγηση ιστοριών από την οικογένεια. Φέτος, αυτό μπορεί να το κάνετε και από το τηλέφωνο. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που κάνει τις παραδόσεις σημαντικές και στη συνέχεια βρείτε νέους τρόπους για να κάνετε τη νέα παράδοση να ταιριάξει στη νέα κατάσταση.

Όταν ένας γονέας είναι σοβαρά άρρωστος είναι σημαντικό να σκεφτεί όλη η οικογένεια πώς θα περάσει τις γιορτές. Μπορεί να μην είστε σε θέση να ταξιδέψετε ή να έχετε όλους τους συγγενείς συγκεντρωμένους για το γεύμα. Μιλήστε σχετικά με τις παραδόσεις και γι αυτό που είναι σημαντικό στον καθένα από σας– τα καλύτερα σημεία που μπορείτε να διασώσετε.

Μπορεί να παρακολουθήσετε Χριστουγεννιάτικες ταινίες μαζί ή να έχετε το γεύμα νωρίτερα, αν ένας άρρωστος συγγενής είναι ιδιαίτερα κουρασμένος. Βρείτε νέες λύσεις. Να είστε δημιουργικοί και να βρείτε τρόπους να γιορτάσετε.

Πείτε ‘όχι’ αν χρειαστεί

Η δημιουργία νέων παραδόσεων είναι μέρος της επούλωσης, αν και μπορεί να είναι δύσκολο, σύμφωνα με την Apollon. Όταν ένα μέλος της οικογένειας πεθάνει δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να γιορτάσετε. Κάντε ότι μπορείτε. Ίσως να θελήσετε να πάτε κάπου για να μην είστε σπίτι κατά τη διάρκεια των εορτών.

Μπορεί να χρειαστεί να πάτε κάποιο ταξίδι. Πρέπει να κάνετε αυτό που είναι σωστό για εσάς. Μην διακοσμήσετε το σπίτι αν δεν το αισθάνεστε. Βρείτε τη χαρά κάνοντας τα πράγματα με πιο απλό τρόπο.

Τιμήστε τον αγαπημένο σας

Ανάψτε ένα κερί για να τιμήσετε κάποιον αγαπημένο ή στολίστε το σπίτι με μια φωτογραφία του. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να τιμήσετε τον αγαπημένο σας με τρόπο που φαίνεται άνετος σε σας. Φτιάξτε γλυκά που συνήθιζε να φτιάχνει η γιαγιά σας.

Η σερβίρετε το αγαπημένο φαγητό του πατέρα σας προς τιμήν του. Παρακολουθήστε την αγαπημένη ταινία που βλέπατε μαζί. Όλοι αυτοί είναι τρόποι που σας βοηθούν να συνδεθείτε με αυτό το πρόσωπο.

Η επίσκεψη στο νεκροταφείο αποτελεί παράδοση για μερικούς. Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή για να μιλήσετε από καρδιάς με τον αγαπημένο σας. Αποφύγετε το άλμπουμ φωτογραφιών. Ενας θάνατος στην οικογένεια, βοηθά να εστιάσετε σε μια ζωή πλούσια, γεμάτη εμπειρίες.

Όταν μοιράζεστε ιστορίες γι αυτόν τον άνθρωπο, γεμίζετε την καρδιά σας με αυτόν, αφού δεν μπορεί πια να γεμίσει το σαλόνι σας. Ενώ υπάρχει θλίψη, συχνά υπάρχουν πλούσιες και αστείες αναμνήσεις που μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους.

Για ένα παιδί που έχει χάσει κάποιον γονιό, το βοηθά να μιλά για το σχολείο, για πράγματα που ξέρει πως θα έκαναν τον γονιό του υπερήφανο. Όταν πεθαίνει ένας γονιός, το παιδί μπορεί να κουβαλάει μέσα στην καρδιά του το καλύτερο από αυτούς.

Είναι ένας τρόπος να δυναμώνει τη σχέση, την ανάμνηση.

Η Apollon συμβουλεύει τους γονείς που έχουν χάσει ένα παιδί να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να δώσουν στις γιορτές ένα διαφορετικό νόημα-καθώς το νόημα καθορίζει το πώς αισθάνονται για τη ζωή τους. Κάντε κάτι προς τιμήν του παιδιού σας.

Αγοράστε, για παράδειγμα, τα δώρα που του αγοράζατε και δώστε τα σε ένα παιδί που έχει ανάγκη. Η δουλέψτε εθελοντικά.

Ανακαλύψτε μικρές χαρές

Καθώς αρχίζουν οι γιορτές, συγχρονιστείτε με μικρές χαρούμενες στιγμές. Όταν ακούτε το γέλιο των παιδιών, εστιάστε στο πόσο καλά νιώθετε. Όταν τρώτε ένα κομμάτι γλυκό, νιώστε τη γεύση του. Εκείνη τη στιγμή έχει ωραία γεύση και εκείνη τη στιγμή βρίσκεστε έξω από τη θλίψη.

Παράλληλα, ψάξτε για ευκαιρίες που θα σας κάνουν να γελάτε. Όταν γελάτε, ο εγκέφαλός σας παράγει ενδορφίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Δώστε άδεια στον εαυτό σας να βρεί πράγματα που σας κάνουν να γελάτε.

 

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" ο Γιάννης Μαρκόπουλος
Μυστικά για τη σεξουαλική ζωή μετά τα 50
Στο στόχαστο της ΝΔ παλαιότερες δηλώσεις Λινού για τους ασθενείς τελικού σταδίου