Το Centers for Disease Control and Prevention ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες, όπως μικροκεφαλία και άλλα νευρολογικά προβλήματα σε έμβρυα μητέρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Οι αξιωματούχοι του CDC δήλωσαν ότι συνέλεξαν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουν στην ανακοίνωση. Τα ευρήματα δημοσιεύονται και στο New England Journal of Medicine.

Ο διευθυντής του C.D.C, Dr.Thomas R. Frieden, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία. Όπως δήλωσε, αυξημένες ενδείξεις από πολλές έρευνες έδειξαν προς πρωτοφανή σχέση.

Πρόσθεσε πως ποτέ πρωτύτερα δεν υπήρξε κατάσταση όπου το τσίμπημα ενός κουνουπιού οδηγεί σε δυσμορφία.

Η Βραζιλία έχει χτυπηθεί περισσότερο από την έξαρση του ιού, με αύξηση των περιστατικών μικροκεφαλίας.

Από την έναρξη της έξαρσης του ιού, έρευνες ανακάλυψαν ότι ο ιός φθάνει στον εγκέφαλο του εμβρύου καταστρέφοντας κύτταρα και τερματίζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η βλάβη πολλές φορές μπορεί να σκοτώσει το έμβρυο, ακόμα και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Οι ταξιδιώτες τον μετέφεραν και στα νότια των ΗΠΑ. Ο ιός έκανε ήδη την εμφάνισή του στο Πουέρτο Ρίκο, στις Παρθένους Ν¨ησους  και στη Σαμόα.

Ο Zika μπορεί να μεταδοθεί και σεξουαλικά και οι γιατροί συνιστούν τη χρήση προφυλακτικού ή την αποφυγή επαφής με ανθρώπους που μπορεί ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά