Η υδροκορτιζόνη μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την βρογχοπνευμονική δυσπλασία στα πρόωρα νεογνά που λαμβάνουν αγωγή με οξυγόνο μετά τη γέννηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Το στεροειδές μείωσε τη βλάβη σε νεογέννητους ποντικούς με βρογχοπνευμονική δυσπλασία, υποδεικνύοντας ότι η χρόνια πνευμονική νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια πολλών νεογνών που γεννιούνται πρόωρα θα μπορούσαν να προληφθούν, αναφέρουν ερευνητές του Northwestern University.
H . Kathryn Farrow, του Lurie Children's Hospital, δήλωσε ότι τα ευρήματα περιέχουν νέα στοιχεία και νέες πιθανές οδούς για τον περιορισμό ή την ολοκληρωτική εξάλειψη των βλαβερών παρενεργειών μιας κατά τα άλλα σωτήριας θεραπείας.

Οι ερευνητές έβαλαν μια ομάδα ποντικών σε ένα χώρο στον οποίο εισέπνεαν υψηλά επίπεδα οξυγόνου και άλλη ομάδα που εισέπνεε φυσιολογικό αέρα.

Όταν η πρώτη ομάδα άρχισε να δείχνει σημάδια βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας, αντιμετωπίστηκε είτε με υδροκορτιζόνη είτε με placebo.

Ενώ οι ποντικοί που έλαβαν το placebo εμφάνισαν υπέρταση, σκλήρυνση των αγγείων και μεγαλοκαρδία, όσοι έλαβαν το στεροειδές είχαν σχεδόν φυσιολογική καρδιά και αγγεία και όχι υπέρταση, παρόλο που είχαν βρογχοπνευμονική δυσπλασία..

Αν και η υδροκορτιζόνη εμπόδισε τις παθήσεις, η μεγάλη ποσότητα έβλαψε τους πνεύμονες των τρωκτικών, ανακάλυψαν επίσης οι ερευνητές
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα είναι υποσχόμενος δείκτης ότι ένα γνωστό φάρμακο μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην αποφυγή ορισμένων από τις χειρότερες παρενέργειες της νόσου, δήλωσε η Dr. Marta Perez,

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Research.

 

Πηγές:
Pediatric Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο