Άνθρωποι με βηματοδότες και υπνική άπνοια έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, αναφέρει νέα έρευνα.

Η άπνοια ύπνου είναι πολύ συχνή σε ανθρώπους με βηματοδότη. Είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή, αλλά ο κίνδυνος για ασθενείς με βηματοδότη οι οποίοι πάσχουν από άπνοια ύπνου δεν ήταν σαφής.

Ο Dr. Andrea Mazza, του Santa Maria della Stella Hospital στο Ορβιέτο της Ιταλίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι ασθενείς με βηματοδότες και άπνοια ύπνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν απέδειξαν ότι ο συνδυασμός προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή.
Στην έρευνα, περισσότεροι από 150 άνθρωποι ελέγχθηκαν για άπνοια ύπνου την πρώτη εβδομάδα μετά την τοποθέτηση βηματοδότη.
Τους επόμενους 8 μήνες εμφανίστηκε κολπική μαρμαρυγή στο 36 % των ασθενών, περιλαμβανομένου 28% όσων δεν είχαν ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής.

Σοβαρή άπνοια διαγνώστηκε σε 85 ασθενείς, περιλαμβανομένων 56 χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Γενικά, όσοι είχαν σοβαρή άπνοια είχαν τριπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αλλά ο κίνδυνος ήταν περίπου εξαπλάσιος σε όσους δεν είχαν ιστορικό της πάθησης.

Τώρα που κατανοούμε τη σχέση είναι σημαντικό οι ασθενείς και οι γιατροί να είναι πιο επιμελείς σχετικά με την παρακολούθηση άπνοιας για να βρουν λύσεις που μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, δήλωσε ο ερευνητής.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Heart Rhythm Society στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Πηγές:
Heart Rhythm Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο