Ερευνητές του MIT ανακάλυψαν ενδεχομένως την πηγή νεότητας του δέρματος- τουλάχιστον σε προσωρινή βάση.

Ανέπτυξαν ''δεύτερο δέρμα'' που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λείανση των ρυτίδων, την προστασία του δέρματος από βλάβες ή τη χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα. Ωστόσο επι του παρόντος το προϊόν δρα μόνο για μια ημέρα.

Ο Daniel Anderson δήλωσε ότι πρόκειται για αόρατη στρώση που μπορεί να αποτελέσει φράγμα, κοσμητική βελτίωση και πιθανώς να χορηγεί φάρμακο τοπικά. Θεωρεί ότι οι τρεις ιδιότητες θα μπορούσαν να το κάνουν ιδανικό για χρήση στους ανθρώπους.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν το δέρμα γίνεται λιγότερο ελαστικό, σημειώνουν οι ερευνητές. Τα σημάδια γήρανσης μπορεί ενδεχομένως να επιδεινωθούν από τη βλάβη του ήλιου. Την προηγουμένη δεκαετία οι ερευνητές εργάστηκαν για την ανάπτυξη προστατευτικής κάλυψης για το δέρμα, που θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη νεανική εμφάνιση και να προστατεύσει το δέρμα από περαιτέρω βλάβη.

‘’Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το πώς θα μπορούσαμε να ελέγχουμε τις ιδιότητες του δέρματος επικαλύπτοντάς το με πολυμερή που θα οδηγούσαν σε οφέλη. Επίσης επιθυμούσαμε να είναι αόρατο και άνετο’’, δήλωσε ο ερευνητής.

Για την έρευνα, οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερα από 100 πιθανά πολυμερή. Εξήγησαν ότι δοκίμασαν κάθε υλικό για να εντοπιστεί ποιο ταίριαζε πιο πολύ με την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του υγιούς δέρματος.

Το προϊόν περιέλαβε πολυμερή με βάση τη σιλικόνη, που μπορούν να μετατραπούν σε XPL.
Το δεύτερο δέρμα εφαρμόζεται σε 2 βήματα. Και οι 2 στρώσεις εφαρμόζονται ως κρέμα ή αλοιφή. Όταν εφαρμοστεί στο δέρμα το XPL είναι σχεδόν αόρατο. Μπορεί να παραμείνει στο δέρμα μέχρι 24 ώρες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Robert Langer, καθηγητής στο MIT δήλωσε ότι πρέπει να έχει τις σωστές ιδιότητες αλλιώς δεν θα φαίνεται σωστά και δεν θα λειτουργεί κατάλληλα.

Το πολυμερές μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο δέρμα ως λεπτή κάλυψη ενώ μιμείται τις ιδιότητες του υγιούς δέρματος, εξήγησαν οι ερευνητές.

Πειράματα έδειξαν ότι το πολυμερές μπορούσε να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση μετά το τέντωμα κατά 250% Αντίθετα, το πραγματικό δέρμα μπορεί να τεντωθεί περίπου κατά 180%.

Η δερματολόγος Barbara Gilchrest, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός υλικού που συμπεριφέρεται όπως το δέρμα είναι πολύ δύσκολη.
Όταν δοκιμάστηκε σε ανθρώπους, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πολυμερές μπορούσε να επανασχεδιάσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια και η επίδραση διήρκεσε περίπου 24 ώρες. Επίσης, φρόντισε το ξηρό δέρμα και βελτίωσε την ενυδάτωση.

Σε άλλη δοκιμή, το XPL εφαρμόστηκε στο δέρμα του βραχίονα για να δοκιμαστεί η ελαστικότητά του. Όταν δοκιμάστηκε βεντούζα πάνω του, αυτό επέστρεψε στην αρχική του θέση πιο γρήγορα από το φυσιολογικό δέρμα.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν την ιδιότητα του XPL να προστατεύει από την ξηροδερμία. Δυο ώρες μετά την εφαρμογή του το πολυμερές είχε καλύτερη επίδοση από μια ενυδατική του εμπορίου στην ενυδάτωση του δέρματος.
Το XPL είχε καλύτερη επίδοση ακόμα και από βαζελίνη, μετά από 24 ώρες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το ‘’δέρμα’’ θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να παρέχει προστασία διαρκείας έναντι των ακτίνων UV.

H νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Materials.

 

Πηγές:
Nature Materials.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο