Περίπου 7,6 εκατ. θάνατοι από διάφορες μορφές καρκίνου υπολογίζεται ότι θα σημειωθούν παγκοσμίως το 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής ‘Ένωσης Καρκίνου. Ο καρκίνος του πνεύμονα, ειδικότερα, αναμένεται να οδηγήσει στο θάνατο 975.000 άντρες και 376.000 γυναίκες.

Συνολικά, περίπου 12,3 εκατ. άνθρωποι θα εμφανίσουν καρκίνο φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ‘Ενωσης.

Περίπου 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο καθημερινά. Το κάπνισμα είναι ο κυρίως ένοχος για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στον πνεύμονα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα περιστατικά καρκίνου αυξάνουν, καθώς θάνατοι από λοιμώδεις νόσους και η παιδική θνησιμότητα περιορίζονται και περισσότεροι άνθρωποι ζούνε περισσότερο. Ο καρκίνος είναι πιο συνήθης καθώς οι άνθρωποι ζούνε περισσότερο.

Ο καρκίνος ακολουθεί αυξητικές τάσεις και στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι άνθρωποι υιοθετούν συνήθειες που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως το κάπνισμα και η διατροφή με πολλά λιπαρά.

Ποσοστό 75% των παιδιών με καρκίνο ζούνε πέντε χρόνια στην Ευρώπη και τη βόρειο Αμερική, σε σύγκριση με τριετή επιβίωση ποσοστού 48% έως 62% στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Τα είδη καρκίνου που σχετίζονται με λοιμώξεις, όπως του στομάχου, του ήπατος και του τραχήλου, εμφανίζονται πιο συχνά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Λιγότεροι άνθρωποι επιβιώνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω έλλειψης υπηρεσιών έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται πως 5,4 εκατ. άνθρωποι θα εμφανίσουν καρκίνο και 2,9 θα πεθάνουν από αυτόν στις ανεπτυγμένες χώρες, με 6,7 εκατ. περιστατικά και 4,7 εκατ. θανάτους σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Παγκοσμίως, ποσοστό 15% όλων των μορφών καρκίνου προκαλούνται από λοιμώξεις. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προκαλεί καρκίνο του στομάχου, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο και η ηπατίτιδα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο ήπαρ.

Μεταξύ των αντρών, οι τρεις πιο συχνοί καρκίνοι είναι του προστάτη, των πνευμόνων και του παχέως εντέρου στις ανεπτυγμένες χώρες και του πνεύμονος, του στομάχου και του ήπατος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μεταξύ των γυναικών, οι τρεις πιο συχνές μορφές είναι του πνεύμονος, του μαστού και του παχέως εντέρου στις ανεπτυγμένες χώρες και του μαστού, του τραχήλου και του στομάχου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Περίπου 465.000 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο στο μαστό φέτος, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο των γυναικών, παγκοσμίως.

Πηγές:
Αμερικανικής ‘Ένωσης Καρκίνου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management