‘’Είµαστε το δίδυµο του “How YOU can save a life”, Άντρια Κωνσταντινού και Γεωργία Πιτσάβα, απόφοιτες φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήµιου Πατρών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών µας είχαµε ζήσει από κοντά την αγωνία των παιδιών µε λευχαιµία και των γονιών τους, για το πολυπόθητο τηλεφώνηµα που θα τους ‘’χάριζε ζωή’’. Αυτό που θα ανακοίνωνε ότι έχει βρεθεί ο συµβατός δότης για να προχωρήσουµε σε µεταµόσχευση. Τις περισσότερες φορές το τηλεφώνηµα δεν γινόταν ποτέ. Έτσι αποφασίσαµε να πάρουµε την κατάσταση στα χέρια µας. Μέσα από τις δράσεις µας, σκοπό έχουµε να διαδώσουµε το µήνυµα της δωρεάς µυελού των οστών και να εγγράψουµε νέους εθελοντές δότες. Το 2015 είχαµε την τύχη και χαρά να κερδίσουµε την Υποτροφία Αγγελοπούλου - Clinton CGIU Fellowship.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουµε µέχρι το Miami των ΗΠΑ για να συµµετάσχουµε στο συνέδριο CGIU 2015 που γίνεται κάθε χρόνο για µερικούς από τους πιο χαρισµατικούς φοιτητές στον κόσµο, µε οικοδεσπότες τον Bill Clinton, Hillary Clinton και Chelsea Clinton. Εκεί πήραµε τα εφόδια και τις γνώσεις που χρειαζόµασταν για να γυρίσουµε στην Ελλάδα και να αρχίσουµε το δύσκολο έργο µας. Το ποσοστό εθελοντών δοτών µυελού των οστών στην Ελλάδα είναι ένα από τα χαµηλότερα στον κόσµο, γύρω στο 0.5%. Νούµερο απογοητευτικό και ντροπιαστικό για τη χώρα µας. Δυστυχώς συνειδητοποιήσαµε ότι επικρατεί άγνοια γύρω από το θέµα ή ακόµα χειρότερα παραπληροφόρηση.

Ο κόσµος πρέπει να µάθει ότι ο καρκίνος του αίµατος, όπως και άλλα νοσήµατα του αίµατος είναι δυνητικά θεραπεύσιµα µε τη µεταµόσχευση µυελού των οστών. Αφορά όλες τις ηλικίες αλλά αξίζει να σηµειωθεί ότι η Λευχαιµία είναι ο συχνότερος καρκίνος παιδικής ηλικίας! Προϋπόθεση όµως είναι η ανεύρεση συµβατού δότη, και έτσι γίνεται επιτακτική η ανάγκη αύξησης του αριθµού εθελοντών δοτών της εγχώριας δεξαµενής µας. Σε αυτή τη φάση επικεντρώνουµε τις δράσεις µας στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί γίνονται παράλληλα πολλές δράσεις µερικές από τις οποίες περιλαµβάνουν ενηµέρωσεις για την εθελοντική δωρεά µυελού των οστών σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα της περιοχής, οργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία µε τοπικούς φορείς εκεί καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης.

Συµµετείχαµε επίσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέµβριο. Από όλο αυτό, ο κόσµος θα θέλαµε να συγκρατήσει ότι ο καρκίνος του αίµατος µπορεί να θεραπευτεί. Λίγο σάλιο σε µπατονέττα αρκεί για να γίνεις εθελοντής δότης µυελού των οστών. Αφορά άτοµα από 18 έως 50 ετών. Αν τελικά, είναι συµβατοί ως δότες πριν προχωρήσει η διαδικασία, περνάνε από εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί ότι είναι πλήρως υγιείς για να κάνουν τη δωρεά. Όταν συµβεί αυτό, ακολουθείται µια διαδικασία που λέγεται λευκαφαίρεση.

Η λευκαφαίρεση είναι µία διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα τα οποία χρειάζονται διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίµατος µε τη βοήθεια ενός µηχανήµατος. Συνδέεται µε το δότη µε δύο φλέβες στους αγκώνες. Το αίµα αναρροφάται από το µηχάνηµα µε συνεχόµενο τρόπο, φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα κύτταρα που χρειάζονται, ενώ το υπόλοιπο αίµα επιστρέφει πίσω στον δότη. Η εθελοντική δωρεά µυελού των οστών είναι πλέον µια πολύ απλή διαδικασία και στόχος µας είναι να το µάθει αυτό όλος ο κόσµος, να γίνει θεσµός στη χώρα µας.

Γιατί το να σώσεις µια ζωή είναι τόσο απλό και το λιγότερο που µπορούµε να κάνουµε είναι να ενηµερωθούµε για αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε µε το “Χάρισε Ζώη” – ΚΕΔΜΟΠ Τηλ.: +30 2610 997 510 Φαξ: +30 2610 997 667 e-mail: [email protected] ’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;