Η παρηγορητική φροντίδα που προσφέρεται σύντομα μετά τη διάγνωση μοιραίας διάγνωσης καρκίνου, μπορεί να βοηθήσει και τους φροντιστές, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Dr. Areej El-Jawahri του Massachusetts General Hospital Cancer Center, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει πως έγκαιρη παρηγορητική φροντίδα δημιουργεί ισχυρή θετική ανατροφοδότηση σε οικογένειες με καρκίνο. Σημείωσε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν άμεσο όφελος από τέτοια φροντίδα και φαίνεται πως οι φροντιστές επηρεάζονται θετικά- κάτι που κάνει πιο εύκολη για αυτούς τη φροντίδα των ασθενών τους.

Η έρευνα περιέλαβε 275 συγγενείς φροντιστές. Οι αγαπημένοι τους είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του πεπτικού και του πνεύμονα οι οποίοι δεν ήταν ιάσιμοι.

Οι ασθενείς ενημέρωσαν τους ερευνητές σχετικά με το ποιος ήταν ο κύριος φροντιστής τους- φίλος ή μέλος της οικογένειας. Οι ερευνητές συναντήθηκαν με τους φροντιστές στην αρχή της έρευνας και τους ξαναείδαν στις 12 και στις 24 εβδομάδες.

Η εισαγωγή παρηγορητικής φροντίδας λίγο καιρό μετά την διάγνωση του καρκίνου οδήγησε σε καλύτερη ποιότητα ζωής των φροντιστών. Οδήγησε επίσης σε λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε αυτούς.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι η έγκαιρη εισαγωγή παρηγορητικής φροντίδας προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς που πρόκειται να πεθάνουν από καρκίνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

 

Πηγές:
American Society of Clinical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ