Η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές παρατήρησαν ότι τα περιστατικά καρκίνου στον πνεύμονα ήταν υψηλότερα στις χώρες μακριά από τον Ισημερινό όπου η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη.

Πιστεύεται ότι η βιταμίνη D, που δημιουργείται από την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του όγκου με το να προωθεί τους υπεύθυνους παράγοντες για τον θάνατο των κυττάρων στο σώμα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, εμφανίζεται στο περιοδικό ‘Journal of Epidemiology and Community Health’.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως αποτελεί παράγοντα κινδύνου γα καρκίνο στο δέρμα-ασθένεια με αυξημένα περιστατικά παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει περισσότερο από 1 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 111 χώρες διαφόρων ηπείρων. Ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα ήταν αυτό που σχετιζόταν περισσότερο με τον καρκίνο του πνεύμονα. Η έκθεση στο φως- ειδικά οι ακτίνες UVB που είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D- φάνηκε επίσης ότι παίζει ρόλο.

Η ποσότητα των ακτίνων UVB αυξάνει όσο πλησιάζουμε στον ισημερινό. Η ανάλυση έδειξε ότι τα ποσοστά καρκίνου στον πνεύμονα ήταν υψηλότερα στις χώρες μακριά από τον ισημερινό και χαμηλότερα στις χώρες που βρίσκονταν πιο κοντά του.

Οι μεγαλύτερες νεφώσεις επίσης σχετίστηκαν με τα υψηλότερα ποσοσοτά της νόσου.

Ο Dr.Garland σημειώνει ότι η μέτρια έκθεση στο ηλιακό φως δεν φάνηκε να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της πιο σοβαρής μορφής του καρκίνου στο δέρμα, του μελανώματος.

Το μόνο είδος καρκίνου του δέρματος που φάνηκε να συνδέεται με τη συνήθη έκθεση στο ηλιακό φως ήταν το ακανθώδες καρκίνωμα, το οποίο σκοτώνει πολύ λιγότερους ανθρώπους από ότι ο καρκίνος του πνεύμονα.

Η μέτρια έκθεση στον ήλιο θα ήταν 5 έως 15 λεπτά την ημέρα μέσα σε δίωρο στη μέση της μέρας κυρίως σε ‘καθαρές’ ημέρες, όταν το επιτρέπει η εποχή και η θερμοκρασία, με το 40% του δέρματος να εκτίθεται.

Η Dr. Kat Arney του Ιδρύματος για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Βρετανία, τονίζει ότι το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα.

Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως των εντέρων, αλλά η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου στον πνεύμονα παραμένει ασαφής.

Σημειώνει πως σε αυτή την περίπτωση οι ερευνητές δεν μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης και ότι ενδεχομένως μπορεί να υπήρχαν άλλοι παράγοντες να ληφθούν υπόψη.

Τέτοιοι παράγοντες είναι οι διαφορές που υπάρχουν ως προς τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, στις διάφορες χώρες, καθώς και στον τρόπο που καταγράφονται τα περιστατικά. Καταλήγοντας, σημειώνει ότι η βιταμίνη D είναι αναγκαία για καλή υγεία αλλά ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο που απαιτείται για να έχει κάποιος αρκετή βιταμίνη είναι πολύ λιγότερος από αυτόν που χρειάζεται για να μαυρίσει ή να υποστεί έγκαυμα.

Πηγές:
‘Journal of Epidemiology and Community Health’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα