Άντρες που πάσχουν από καρκίνο στον προστάτη μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, φιστίκια και καρύδια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Ying Bao, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, έδειξε ότι άντρες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου στον προστάτη, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ξηρούς καρπούς λιγότερο από μια φορά το μήνα.

Ακόμα και 1/3 του φλιτζανιού ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία, πρόσθεσε η Maureen Ternus, του International Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμπλέκεται στον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη και στην εξέλιξή του.
Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης συνδεθεί με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου, μειώνοντας επομένως τον παράγοντα συνολικής θνησιμότητας.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως ακόρεστα λιπαρά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικές ουσίες-όλα προσφέρουν καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού British Journal of Cancer, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε 47.299 άντρες για 26 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με μη μεταστατικό καρκίνο.

Μόνο το 10% αυτών πέθανε από τη νόσο, ενώ περίπου το ένα τρίτο πέθανε από καρδιαγγειακή νόσο και άλλα αίτια.
Η Ternus σημείωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ξηροί καρποί θα πρέπει να αποτελούν μέρος υγιεινής διατροφής,

 

Πηγές:
British Journal of Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]