Αν περνάτε ώρα μπροστά από το smartphone σας στο σκοτάδι, πριν τον ύπνο, ξαπλωμένοι στο πλάι, μπορεί να νιώσετε πως χάνετε προσωρινά την όρασή σας από το ένα μάτι, λέει μια νέα βρετανική μελέτη. Ευτυχώς, αν συμβεί κάτι τέτοιο, διαρκεί μονάχα λίγα λεπτά και δεν προκαλεί κάποια μόνιμη βλάβη.

Η μελέτη διεξήχθη επειδή αρκετοί άνθρωποι είχαν παραπονεθεί για το σύμπτωμα, συγχέοντάς το για παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο—ένα σημάδι επερχόμενου εγκεφαλικού.

Αυτή η προσωρινή “τύφλωση” συμβαίνει επειδή τα μάτια μας έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στο σκοτάδι. Το άτομο κοιτάει την οθόνη του smartphone, στο σκοτάδι, ξαπλώνοντας στο πλάι. Από την αριστερή πλευρά, η όραση μπλοκάρεται από το μαξιλάρι, και το άτομο αναγκάζεται να κοιτάει την οθόνη με το δεξί μάτι. Συνεπώς, το αριστερό μάτι βλέπει πρακτικά στο σκοτάδι και το δεξί στο φως. Όταν το κινητό κλείνει, το δεξί μάτι που έχει συνηθίσει το φως χρειάζεται μερικά λεπτά για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι.

Η μελέτη αναφέρεται σε δύο περιπτώσεις, δύο γυναικών 22 και 40 ετών, οι οποίες πέρασαν από διάφορα πιθανά τεστ, μέχρι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι για όλα έφταιγε το smartphone τους. Η λύση; Αν είναι ανάγκη να κοιτάζετε το κινητό σας στο σκοτάδι, μην μπλοκάρετε το ένα σας μάτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management