Η λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά αρσενικού φύλου, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές.

Η ίδια έρευνα ανακάλυψε επίσης σχέση μεταξύ παρακεταμόλης και διαταραχής ελλειμματικής προσοχής -υπερκινητικότητας στα δυο φύλα.

Στοιχεία από 2.644 ζεύγη μητέρων- παιδιών έδειξαν 30% αύξηση του κινδύνου ελλείψεων σε λειτουργίες προσοχής και αύξηση σε 2 κλινικά συμπτώματα αυτισμού στα αγόρια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό International Journal of Epidemiology, είναι σημαντικά, δεδομένου ότι η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως στην εγκυμοσύνη.

Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούσαν να καθορίσουν την ακριβή δόση που λάμβαναν οι μητέρες, δήλωσαν ότι το 43% των παιδιών που εξετάστηκαν στην ηλικία του ενός έτους και το 41% στην ηλικία των 5 ετών εκτέθηκαν σε παρακεταμόλη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των 32 εβδομάδων κύησης.

Όταν εξετάστηκαν στην ηλικία των 5, τα παιδιά που εκτέθηκαν είχαν υψηλότερο κίνδυνο υπερκινητικότητας ή παρορμητικότητας. ‘Οσα εκτίθεντο συστηματικά είχαν φτωχότερη επίδοση σε τεστ που μετρούσε την έλλειψη προσοχής και την παρορμητικότητα.
Τα αγόρια επίσης εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα αυτισμού όταν εκτίθεντο συστηματικά στην παρακεταμόλη.

Η ερευνήτρια Dr Claudia Avella-Garcia, του Centre for Research in Environmental Epidemiology, στη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι αν και μετρήθηκαν τα συμπτώματα και όχι οι διαγνώσεις, μια αύξηση στον αριθμό συμπτωμάτων που έχει ένα παιδί μπορεί να το επηρεάσει, ακόμα και αν δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογούν κλινική διάγνωση νευροαναπτυξιακής διαταραχής.

Η έρευνα καταλήγει ότι η ευρεία έκθεση μωρών στην παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της κύησης θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής -υπερκινητικότητας στα δυο φύλα.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστούν οι ακριβείς μετρήσεις δόσεων.

 

Πηγές:
International Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!