Νέο εργαλείο υπολογισμού κινδύνου μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο κάποιου ανθρώπου να εμφανίσει ψυχωσική διαταραχή, όπως σχιζοφρένεια, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Psychiatry.

Η έρευνα ενδεχομένως θα βοηθήσει τους ερευνητές να δοκιμάσουν αγωγές για την πρόληψη της εμφάνισης της ψύχωσης.
Το νέο εργαλείο αξιολογεί τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει ψύχωση, μετά την εμφάνιση αρχικών συμπτωμάτων σχιζοφρένειας, όπως να ακούει φωνές.

Ο Larry J. Seidman, δήλωσε ότι με το νέο εργαλείο υπολογισμού οι γιατροί μπορούν να αξιολογήσουν τον εξατομικευμένο κίνδυνο. Πιο ακριβείς πληροφορίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν πιο ρεαλιστική αίσθηση αυτού που συμβαίνει.

Εκτός από τα στρεσογόνα γεγονότα, το τραύμα και το οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας, το εργαλείο υπολογισμού λαμβάνει υπόψη 5 ακόμα παράγοντες: ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων, ασυνήθιστες σκέψεις και καχυποψία, κοινωνική λειτουργικότητα, ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας και ικανότητες λεκτικής εκμάθησης.

Ο Seidman ανέλυσε στοιχεία συνεντεύξεων με 596 ανθρώπους ηλικίας 12 έως 35 ετών, που διαγνώστηκαν με Σύνδρομο εξασθενημένης ψύχωσης.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tyrone Cannon, του Yale University, στη συνέχεια ανέπτυξε το εργαλείο υπολογισμού του κινδύνου που αναλύει γνωστούς παράγοντες κινδύνου για σχιζοφρένεια.

Αφού παρακολούθησαν κάθε 6 μήνες τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 16% των ασθενών διαγνώστηκε με Σύνδρομο εξασθενημένης ψύχωσης, το οποίο προχώρησε σε ψύχωση εντός 2 ετών.

Συμπτώματα ασυνήθιστων σκέψεων και καχυποψία συνέβαλαν περισσότερο στον κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Μείωση στην κοινωνική λειτουργικότητα, χαμηλότερη λεκτική εκμάθηση και πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες.

Άνθρωποι που ήταν νεότεροι όταν άρχισαν τα συμπτώματα είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο. Στρεσογόνα γεγονότα, τραύματα και οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας φάνηκε να έχουν χαμηλότερη επίδραση στο προφίλ κινδύνου.

 

Πηγές:
The American Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο