Η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ εγκαινίασε επίσημα το Κέντρο Ερευνών Απεικόνισης του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Cardiff (CUBRIC), ένα μοναδικό κέντρο ερευνών για νευροαπεικονίσεις, στην Ουαλία. Το Κέντρο στοχεύει στο να παρέχει άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες σχετικά με τα αίτια των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων όπως η άνοια, η σχιζοφρένεια και η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς επίσης και την κατανόηση των μηχανισμών ενός υγιούς εγκεφάλου. Τέσσερα συστήματα απεικόνισης μαγνητικής τομογραφίας (MRI) της Siemens Healthineers θα βοηθήσουν την έρευνα, παρέχοντας πληροφορίες για τη δομή, τη λειτουργία και τη χημική σύνθεση των ζωντανών ιστών του εγκεφάλου, οι οποίες με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων νευρολογικών και ψυχιατρικών θεραπειών.

Το Πανεπιστήμιο του Kάρντιφ στην Ουαλία

Η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στο CUBRIC θα χρησιμοποιήσει μεθόδους τεχνολογίας αιχμής που αφορούν απεικονίσεις και γνωστικές τεχνικές, όπως η απεικόνιση μικροδομής, η λειτουργική μαγνητική τομογραφία και η διέγερση του εγκεφάλου. Στη συνέχεια οι μέθοδοι αυτοί θα εφαρμοστούν σε βασικές ψυχολογικές και κλινικές ερωτήσεις. Ευελπιστείται ότι η έρευνα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανόηση των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στον εγκέφαλο που οδηγούν σε διαταραγμένη γνωστική και ψυχική υγεία.

Ο καθηγητής Derek Jones, διευθυντής του CUBRIC, σχολίασε: «Το Κέντρο Ερευνών Απεικόνισης του Εγκεφάλου είναι μοναδικό στην Ευρώπη και ισάξιο με όλα τα αντίστοιχα κέντρα ανά τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο συναρπαστική εξέλιξη στον τομέα αυτό κατά την τελευταία δεκαετία και η αρχή για μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση. Η τεχνολογία θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για τη δομή του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων και των λεπτομερών μετρήσεων των νευρικών δεσμίδων που διασυνδέουν τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι μακροχρόνια αυτό θα βοηθήσει στην παροχή νέων στόχων για θεραπεία».

Ο Δρ Bernd Montag, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Healthineers, δήλωσε: «Ο συνδυασμός ενός αριθμού κορυφαίων ειδικών σε αυτόν το τομέα, μαζί με μερικές από τις πιο ισχυρές τεχνολογίες απεικόνισης του κόσμου, παρέχουν στο CUBRIC μια σημαντική ευκαιρία για ρηξικέλευθη πρόοδο που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε και θεραπεύουμε τις νευρολογικές παθήσεις. Τα εγκαίνια αποτελούν απόδειξη για τη σημαντικότητα του κέντρου, καθώς και τη σημασία του στη συνεχιζόμενη μάχη για να αντιμετωπισθεί η αύξηση των νευρολογικών παθήσεων. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με το CUBRIC ώστε να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε σε αυτό το ταξίδι».

Ένα από τα τέσσερα συστήματα MRI που θα χρησιμοποιηθούν επιτόπου, το Magnetom Skyra Connectom 3T1, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη. Η προηγμένη τεχνολογία του θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τις δομές στο φάσμα micron (δηλαδή στο χιλιοστό του χιλιοστού). Διαθέτει βαθμιδωτά πηνία 300 mT/m που είναι 6 φορές ισχυρότερα από τα αντίστοιχα των συμβατικών συστημάτων MR. Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τη μικροδομή των ιστών με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σε περαιτέρω βάθος.

Το CUBRIC στεγάζει επίσης ένα Magnetom 7T2, το οποίο παρέχει εξαιρετικά υψηλή χωρική ανάλυση και έχει υπερδιπλάσια ισχύ πεδίου σε σχέση με τους περισσότερους σαρωτές MRI (μαγνητικής τομογραφίας). Η τεχνολογία του θα επιτρέψει στο κέντρο να εκτελέσει την απεικόνιση της δομής του εγκεφάλου που μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να δει κανείς, με την τέλεια αντίθεση για ανάλυση λεπτών διαφορών στη δομή του εγκεφάλου και τη λειτουργία του σε νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές. Τα δύο επιπλέον συστήματα Magnetom Prisma 3T που βρίσκονται στο κέντρο είναι ιδανικά ακόμη και για τις πιο απαιτητικές ερευνητικές μελέτες MRI σε μεγάλες ομάδες ασθενών, φαρμακευτικές δοκιμές και πειραματικές μαγνητικές τομογραφίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού