Οι θάνατοι από ιογενή ηπατίτιδα έχουν φτάσει τους θανάτους από AIDS και φυματίωση, αναφέρει έρευνα του Lancet. Η έκθεση υπολογίζει πως η ηπατίτιδα και οι επιπλοκές της ευθύνονταν για 1,45 εκατομμύρια θανάτους μέσα στο 2013, με το AIDS να σκοτώνει 1,2 εκατομμύρια και τη φυματίωση 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Η ιογενής ηπατίτιτδα συναντάται σε πέντε διαφορετικές μορφές (A, B, C, D και Ε). Κάποιες από αυτές μεταδίδονται με την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά, και άλλες μέσω μολυσμένου φαγητού και νερού. Οι περισσότεροι θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται στις Β και C, που προκαλούν σημαντική βλάβη στους νεφρούς και αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου του ήπατος. Ακόμα χειρότερα, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα από νωρίς, σε πολλές περιπτώσεις η νόσος διαγιγνώσκεται σε ήδη προχωρημένο στάδιο. Οι θάνατοι από την ηπατίτιδα υπολογίζεται πως έχουν αυξηθεί κατά 60% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια για την ιογενή ηπατίτιδα, αλλά δεν έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα για να φτάνουν αυτά τα εμβόλια στους ασθενείς-- ειδικά αν το δούμε συγκριτικά με άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία, η φυματίωση και ο ιός HIV/ AIDS. Υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β, και νέες θεραπείες για την C, αλλά οι τιμές των φαρμάκων αυτών είναι υψηλές.

Η μελέτη έδειξε πως η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανατολική Ασία, αλλά - σε αντίθεση με άλλες σοβαρές νόσους - οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι σε χώρες με μεσαίο προς υψηλό μέσο εισόδημα. Η στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την ηπατίτιδα, που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2016, έχει ως στόχο να μειώσει τα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Β και C μέχρι και 30% ως το 2020, και τους θανάτους κατά 10%.

Όπως πάντα, η ενημέρωση είναι αναγκαία, και εντείνεται η ανάγκη για εύκολη πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα παγκοσμίως.

Πηγές:
BBC.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]