Δεν αποδείχθηκε όμως, όπως αναμενόταν, σε τρείς αμερικανικές μελέτες, συσχέτιση με την κατ΄ουσίαν συχνότερη άνοια ή το Alzheimer.

Εδώ και πολύ καιρό υπέθεταν ότι τα τραύματα του εγκεφάλου αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικής ασθένειας του εγκεφάλου.

Οι δύο πιο σημαντικές ασθένειες είναι το Alzheimer, όπου γίνονται αποθέσεις του Β- Αμυλοειδούς και το Parkinson, όπου σωμάτια Lewy εμφανίζονται στην μέλαινα ουσία και αλλού.

Σε άλλες μελέτες, πάραυτα, βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικών τραυμάτων και Alzheimer. To Institute of Medicine εξετάζει τώρα τα εγκεφαλικά τραύματα ως βασικό παράγοντα κινδύνου για την άνοια.

Για το Parkinson, όμως, που είναι πιο σπάνιο, το αποδεικτικό υλικό ήταν λιγότερο πειστικό, μολονότι το παράδειγμα του πρόσφατα αποθανόντος Μοχάμεντ Άλι έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση.

Η ανάλυση πάντως τριών αμερικανικών μελετών, παρέχει τώρα επιστημονικές αποδείξεις πως υπάρχει συσχέτιση Parkinson και εγκεφαλικών τραυμάτων.

Στην "Adult Changes in Thought study" (ACT) συνδέθηκε η απώλεια συνείδησης περισσότερο από μία ώρα με έναν τριπλάσιο αυξημένο κίνδυνο Parkinson ενώ στην Religious Orders Study (ROS) και στο Memory and Aging Project (MAP) παρατηρήθηκαν επίσης, μετά από σύντομη απώλεια συνείδησης, προχωρημένα παρόμοια συμπτώματα Parkinson.

 

Πηγές:
JAMA Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν