Είναι η πρώτη μετάδοση του ιού από γυναίκα σε άντρα αφού ως τώρα τα κρούσματα σεξουαλικής μετάδοσης αφορούσαν άντρες που μόλυναν γυναίκες.

Η γυναίκα που είναι 20άρα (οι αρχές δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες ούτε για το όνομα ούτε για την ηλικία της) παρουσίασε πονοκέφαλο, κράμπες, πυρετό, κούραση, εξάνθημα στο δέρμα και άλλα συμπτώματα τη μέρα που επέστρεφε στη Νέα Υόρκη από το ταξίδι της. Την ίδια μέρα έκανε κολπικό σεξ χωρίς προφυλάξεις με τον σύντροφό της και περίπου μια βδομάδα αργότερα παρουσίασε κι αυτός τα ίδια συμπτώματα. Και οι δύο βρέθηκαν θετικοί στον ιό Ζίκα και σήμερα έχουν θεραπευτεί. Η νεαρή κοπέλα δεν ήταν έγκυος.

Ο ιός κανονικά μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών αλλά έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μεταδοθεί και με το σεξ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μολύνει μια έγκυο και να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου οδηγώντας σε νευρολογικές επιπλοκές όπως η μικροκεφαλία.

Η περίπτωση της νεοϋροκέζας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report που εκδίδει το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγές:
Morbidity and Mortality Weekly Report

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα