Η γιόγκα προκαλεί αίσθημα ευεξίας σε υγιείς ανθρώπους και μπορεί να αναστρέψει τις κλινικές και βιοχημικές αλλαγές που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών από τη Σουηδία και την Ινδία. Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελείται από ομάδα παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Η ομάδα του Dr. R.P. Agrawal, του SP Medical College στην Ινδία, εξέτασε τα οφέλη της γιόγκα και του διαλογισμού σε 101 ενήλικες με στοιχεία μεταβολικού συνδρόμου. Πενηνταπέντε ενήλικες έκαναν τακτικά γιόγκα επί τρεις μήνες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Η περίμετρος της μέσης, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια ήταν σημαντικά χαμηλότερα και η καλή χοληστερόλη υψηλότερη σε όσους έκαναν γιόγκα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αναφέρεται στο περιοδικό ‘Diabetes Research and Clinical Practice’.

Στη δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, στο BioMed Central Complementary and Alternative Medicine, η Dr.Anette Kjellgren από το Πανεπιστήμιο του Karlstad, στη Σουηδία, εξέτασε με τους συνεργάτες της τη θετική επίδραση ασκήσεων αναπνοής τύπου γιόγκα σε υγιείς εθελοντές.

Πενηνταπέντε ενήλικες έκαναν τις ασκήσεις, που περιλάμβαναν κύκλους αργών, φυσιολογικών και γρήγορων εισπνοών. Οι ασκήσεις διαρκούσαν μια ώρα την ημέρα, έξη μέρες την εβδομάδα, για διάστημα έξη εβδομάδων, ενώ 48 εθελοντές της ομάδας ελέγχου αναπαύονταν σε πολυθρόνα επί ένα τέταρτο της ώρας καθημερινά.

Στο τέλος της έρευνας, τα αισθήματα άγχους, στρες και κατάθλιψης είχαν μειωθεί σημαντικά, ενώ η αισιοδοξία αυξήθηκε στην ομάδα που έκανε γιόγκα, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Η γιόγκα προκαλεί αντίδραση χαλάρωσης που σχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και ένα αίσθημα ευεξίας, πιθανόν λόγω αύξησης των αντιοξειδωτικών και χαμηλότερων επιπέδων κορτιζόλης, υποδεικνύουν οι ερευνητές.

Η γιόγκα δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αλλά μπορεί να αποτελέσει συνοδευτική θεραπεία όταν εμφανιστεί αυτή η ασθένεια, σημειώνει ο ερευνητής Dr.Faahri Saatiglou από το Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Πηγές:
‘Diabetes Research and Clinical Practice’, BioMed Central Complementary and Alternative Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου