Η γιόγκα είναι μία από τις ασκήσεις που συνιστώνται από τις κατευθυντήριες οδηγίες για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο στην πλάτη, αλλά σπάνια εφαρμόζεται. Αμερικανοί γιατροί προσπαθούν να μειώσουν τα όρια αναστολής με ένα διαδικτυακό πρόγραμμα.
Τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης μελέτης τους που παρουσιάστηκαν στο "JAMA Network Open" δείχνουν ότι τα μαθήματα γιόγκα που μεταδίδονται εικονικά μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο στην πλάτη.
Η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων γιόγκα για τον μη ειδικό πόνο στη μέση έχει αποδειχθεί από αρκετές τυχαιοποιημένες μελέτες. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν αναστολές.
Κάποιοι φοβούνται ότι οι ¨"συστροφές" θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τον πόνο τους, άλλοι ντρέπονται λόγω των προβλημάτων βάρους τους και άλλοι πάλι έχουν πρόβλημα να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες. Το τελευταίο ισχύει για πολλούς εργαζόμενους, ιδίως αν έχουν συνεχώς μεταβαλλόμενο ωράριο εργασίας, όπως συμβαίνει στον τομέα της υγείας.
Η Cleveland Clinic ανέπτυξε, λοιπόν, εικονικά μαθήματα γιόγκα για τους υπαλλήλους της, η αποτελεσματικότητα των οποίων δοκιμάστηκε σε τυχαιοποιημένη μελέτη. Συνολικά 140 εργαζόμενοι (80% γυναίκες, 82% με ευρωπαϊκές ρίζες και 74% με τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου) εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς υπέφεραν από χρόνιο πόνο στην πλάτη για αρκετά χρόνια με τρέχουσα ένταση 5,7 βαθμούς σε μια αριθμητική κλίμακα από 0 έως 10 βαθμούς.
Το "Ερωτηματολόγιο αναπηρίας Roland Morris" (RMDQ), το οποίο ρωτά για 23 επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, είχε μέσο όρο 12,1 από το μέγιστο των 23 βαθμών.
Οι μισοί από τους ασθενείς ξεκίνησαν αμέσως το πρόγραμμα γιόγκα, ενώ οι υπόλοιποι τυχαιοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν αργότερα.
Το πρόγραμμα γιόγκα περιελάμβανε δώδεκα εβδομαδιαίες συνεδρίες εξάσκησης, οι ημερομηνίες των οποίων καθορίζονταν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Οι ασθενείς μάθαιναν 12 έως 15 ασκήσεις Χάθα αυξανόμενης δυσκολίας. Τους ζητήθηκε να εκτελούν τις ασκήσεις καθημερινά για περίπου 30 λεπτά.
Μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, ο πόνος στην ομάδα της γιόγκα είχε μειωθεί κατά 1,8 μονάδες.
Η διαφορά των 1,5 μονάδων από την ομάδα ελέγχου, στην οποία υπήρξε μη σημαντική μείωση 0,3 μονάδων, ήταν σημαντική με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 0,7 έως 2,2 μονάδες σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του Robert Saper. Για το RMDQ, το πλεονέκτημα ήταν 2,8 μονάδες (1,3-4,3 μονάδες).
Το αποτέλεσμα βελτιώθηκε επίσης μετά το τέλος των μαθημάτων (αλλά στο πλαίσιο των συνιστώμενων αυτο-ασκήσεων). Τα οφέλη στην αναλογική κλίμακα πόνου ήταν πλέον 2,3 μονάδες (1,6-3,1 μονάδες) και στο RMDQ 4,6 μονάδες (3,1-6,1 μονάδες).
Μετά από 12 εβδομάδες, το ποσοστό των συμμετεχόντων που έπαιρναν παυσίπονα είχε μειωθεί κατά 21,4 ποσοστιαίες μονάδες (5,2-37,6 ποσοστιαίες μονάδες) και μετά από 24 εβδομάδες κατά 21,2 ποσοστιαίες μονάδες (5,2-37,3 ποσοστιαίες μονάδες).
Ο ύπνος βελτιώθηκε επίσης. Στο "PROMIS Sleep Disturbance Short Form 8a", το οποίο βαθμολογεί την ποιότητα με 0 έως 4 βαθμούς, υπήρξε πλεονέκτημα 0,4 μονάδων (0,1-0,7) μετά από δώδεκα και 24 εβδομάδες αντίστοιχα.
Η επίδραση των μαθημάτων γιόγκα είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη δεδομένου ότι μόνο το 36,6% των ασθενών είχαν ολοκληρώσει περισσότερα από τα μισά μαθήματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων επηρεάζει παγκοσμίως 1 στους 5 ενηλίκους κάτω των 50 ετών
Ψάξε τον εαυτό σου - Ο καρκίνος των όρχεων προτιμά τους νέους
Ανάκληση παρτίδων αντιψυχωσικού φαρμάκου