Τα άτομα που πάσχουν από ευαισθησία στην γλουτένη, αλλά δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη, μπορεί να βρήκαν επιτέλους μια εξήγηση για αυτό που τους συμβαίνει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε πως οι ασθενείς που βιώνουν διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα όταν καταναλώνουν γλουτένη μπορεί να πάσχουν από μια φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ολόκληρο το σώμα τους, κάτι που δεν παρατηρείται στους ασθενείς με κοιλιοκάκη.
Αυτή η φλεγμονή οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου, και η πάθηση αναφέρεται ως μη κοιλιακή ευαισθησία στην γλουτένη. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι εντερικά προβλήματα, κόπωση και ταραχές στην διάθεση.

Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου αφού το άτομο καταναλώσει γλουτένη. Αυτό προκαλεί διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι, διάρροια και πρήξιμο. Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη παθαίνουν βλάβες στο έντερο, αλλά δεν εμφανίζουν την μεγάλης κλίμακας αντίδραση του ανοσοποιητικού που βλέπουμε στους ασθενείς με μη κοιλιακή ευαισθησία.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως με ακόμα περισσότερες μελέτες θα κατανοηθεί καλύτερα αυτό το φαινόμενο, και θα γίνει πιο εύκολη η διάγνωσή του, καθώς υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτό.

Πηγές:
Gut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]