Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι πλύσεις συνδέονται με μολύνσεις από μύκητες, φλεγμονώδη νόσο πυέλου, εκτοπική εγκυμοσύνη, καθώς και με καρκίνο τραχήλου της μήτρας και μειωμένη γονιμότητα. Η νέα έρευνα όμως δείχνει ότι συνδέονται και με τον καρκίνο ωοθηκών.

Η Joelle Brown, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο University of California, San Francisco, δήλωσε ότι προκαλεί έκπληξη το νέο εύρημα, αν και οι περισσότεροι γυναικολόγοι ήδη συστήνουν στις γυναίκες να αποφεύγουν τις κολπικές πλύσεις για όλους τους άλλους πιθανούς κινδύνους.
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποκαλείται "σιωπηρός δολοφόνος" επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα πριν εξαπλωθεί, οπότε η αντιμετώπισή του είναι πολύ δύσκολη.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Epidemiology. Πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 41.000 γυναίκες 35-74 ετών, που είχαν από μία αδελφή με καρκίνο του μαστού αφού οι καρκίνοι μαστού και ωοθηκών σε αρκετές περιπτώσεις μοιράζονται κοινά ογκογονίδια.

Μέσα σε 11 χρόνια παρακολούθησης οι 154 από τις γυναίκες είχαν παρουσιάσει καρκίνο ωθηκών, με εκείνες που ανέφεραν ότι έκαναν κολπικές πλύσεις να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Η πιθανότητα καρκίνου ωθηκών ήταν ακόμα πιο ισχυρή στις γυναίκες που, παρότι είχαν αδελφή με καρκίνο μαστού, δεν ήταν φορείς κοινών ογκογονιδίων.

"Οι κολπικές πλύσεις δεν παρέχουν κανένα όφελος ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τις αποφεύγουν οι γυναίκες" δήλωσε η πρώτη ερευνήτρια Clarice Weinberg, από το National Institute of Environmental Health Sciences, στο Research Triangle Park της North Carolina.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι μία στις τέσσερις γυναίκες 15 - 44 ετών συνεχίζουν να κάνουν κολπικές πλύσεις παρά τις αρνητικές συστάσεις των γιατρών.

Πηγές:
Epidemiology, Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]