Το εμβόλιο περιέχει τμήματα του DNA του ιού και προορίζεται να ενεργοποιήσει μια ανοσοποιητική αντίδραση ώστε να υπάρξει προστασία απέναντι στον ιό ο οποίος μπορεί να έχει σοβαρές νευρολογικές συνέπειες, σύμφωνα με τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

"Επιστήμονες του NIAID εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν γρήγορα αυτό το εμβόλιο για να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του" δήλωσε ο Dr. John Mascola, διευθυντής του Vaccine Research Center του NIAID. "Τα εμβόλια με βάση το DNA προκαλούν αντισώματα και μπορούν να ενεργοποιήσουν μια ανοσοποιητική αντίδραση στα κύτταρα η οποία παρέχει ισχυρή και ανθεκτική στο χρόνο προστασία απέναντι στα νοσήματα".
Στην πρώτη κλινική δομική θα λάβουν μέρος τουλάχιστον 80 υγιείς εθελοντές 18-35 ετών, σύμφωνα με το NIAID. Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου οι επιστήμονες θα τους παρακολουθήσουν για 44 εβδομάδες για να δουν πως θα αντιδράσει ο οργανισμός τους και να αποφασίσουν αν το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Στη διάρκεια της παρακολούθησης, οι επιστήμονες θα λαμβάνουν δείγματα αίματος από τους εθελοντές για να εξετάζουν την ανοσοποιητική ανταπόκριση και αν αυτή είναι επαρκής για να παράσχει προστασία από τον ιό Ζίκα.

Προς το παρόν, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 15 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του ιού από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών (σε κομητεία του Μαϊάμι), 14 κρούσματα μετάδοσης με την σεξουαλική επαφή και 1.658 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει από χώρες όπου ενδημεί ο ιός.

Πηγές:
National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]