Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με περιττά κιλά μπορεί να έχει ενδείξεις πρόωρου γήρατος, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Centre for Aging and Neuroscience του Cambridge University εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία τον εγκέφαλο 473 ατόμων 20-87 χρόνων, χωρίζοντας τους σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τα κιλά τους. Η μία κατηγορία ήταν τα άτομα φυσιολογικού βάρους και η άλλη οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Οι τομογραφίες έδειξαν ότι μια φυσιολογική συνέπεια τη ηλικίας, η μείωση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, ήταν πιο μεγάλη στους συμμετέχοντες με περιττά κιλά. Μάλιστα ο μέσος υπέρβαρος 50άρης είχε εγκέφαλο σαν κι αυτόν που είχε ο μέσος φυσιολογικού βάρους 60άρης, γράφουν στο περιοδικό Neurobiology of Aging.

Η διαφορά στη λευκή ουσία αδύνατων-υπέρβαρων συμμετεχόντων ήταν εμφανής από τη μέση ηλικία και μετά, γεγονός που σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος κατ’ αυτή την ηλικία, δήλωσε η πρώτη ερευνήτρια Dr Lisa Ronan, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Cambridge.

Όμως η διαφορά αυτή δεν σήμαινε χειρότερες επιδόσεις των υπέρβαρων στα τεστ γνώσεων και κατανόησης, και για αυτό οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα για να δουν αν και ποιοι θα εκδηλώσουν άνοια μεγαλώνοντας.

"Η παχυσαρκία είναι πολύπλοκο θέμα. Ξέρουμε πολλά για αυτήν αλλά είναι περισσότερα όσα ακόμα αγνοούμε" δήλωσε η Ronan. "Ειδικά σε ό,τι αφορά τον εγκέφαλο και τις αλληλεπιδράσεις με αυτήν, μόλις τώρα αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τα πρώτα στοιχεία".

 

Πηγές:
Neurobiology of Aging

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα