Έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν σε περιοχές που πλήττονται από τον ιό Ζίκα και όσες ζουν σε τέτοιες θα πρέπει να αποφεύγουν το τσίμπημα από τα κουνούπια που φέρουν και μεταδίδουν τη νόσο.

Ειδικοί συμφωνούν τώρα ότι ο ιός Ζίκα είναι ικανός να προκαλεί βλάβη διαρκείας στον εγκέφαλο εμβρύων. Ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα, από τη μητέρα στο έμβρυο.

Υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια πάθηση εξασθένησης των νεύρων, το σύνδρομο Guillian-Barre στους ενήλικες.

Η Dr Vanessa van der Linden, στη Βραζιλία, σημειώνει ότι τώρα παρατηρούνται προβλήματα αρθρώσεων στα άκρα νεογέννητων μωρών που θα μπορούσαν να προκαλούνται από τον Ζίκα.

Τα 7 μωρά με πιθανή μόλυνση από τον ιό τα οποία μελετήθηκαν στο νοσοκομείο, γεννήθηκαν με προβλήματα στο ισχίο, το γόνατο, τον αγκώνα, τη μέση και/ ή τα δάχτυλα, που ταιριάζουν με τη διάγνωση που ονομάζεται αρθρογρύπωση.

Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι ο ιός επιτίθεται στα νευρικά κέντρα του εγκεφάλου που τροφοδοτούν τους μυς γύρω από τις αρθρώσεις παρά τις ίδιες τις αρθρώσεις.

Απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου των μωρών φαίνεται να στηρίζουν την ιδέα.

Και τα 7 μωρά αποδείχτηκαν αρνητικά για άλλες συγγενείς λοιμώξεις που θα μπορούσαν να είναι πιθανή αιτία για τις δυσμορφίες.
Τα περισσότερα από τα 7 μωρά είχαν μικροκεφαλία και δυσμορφίες άκρων.

Η Dr Linden δήλωσε ότι από τότε που έγραψε τα ευρήματά της είδε 14 ακόμα μωρά με παρόμοια προβλήματα και πραγματοποιεί περισσότερες εξετάσεις.

Πηγές:
BBC.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιστορική θεσμική συνάντηση των Δ.Σ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα