Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο εντοπισμού αλλαγών στον οφθαλμό οι οποίες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τη νόσο του Πάρκινσον πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Επιστήμονες του University College London (UCL) δήλωσαν ότι τα αρχικά πειράματα σε ζώα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φτηνό, μη επεμβατικό τρόπο εντοπισμού της νόσου του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντικούς και ανακάλυψαν ότι είχαν αλλαγές στο πίσω μέρος του ματιού πριν εμφανιστούν ορατά συμπτώματα.

Η καθηγήτρια Francesca Cordeiro δήλωσε ότι το εύρημα είναι δυνητικά επαναστατική εξέλιξη όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και την αγωγή της νόσου.

Τα συμπτώματα συνήθως προκύπτουν όταν έχουν βλαφθεί τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Επι του παρόντος δεν υπάρχει απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου ή εξέταση αίματος που να μπορεί να διαγνώσει καταληκτικά τη νόσο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικό εξοπλισμό που ήδη χρησιμοποιούν οι γιατροί και δήλωσαν ότι η πιθανή νέα μέθοδος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η αντιμετώπιση των πειραματόζωων με νέα εκδοχή αντιδιαβητικού φαρμάκου οδήγησε σε λιγότερη κυτταρική βλάβη.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Neuropathologica Communications.

Πηγές:
Acta Neuropathologica Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο